САЩ представиха предложение за прекратяване на огъня в Газа, което запълва оставащите пропуски между Израел и терористичната групировка "Хамас" по начин, позволяващ бързото му прилагане. То също така е в съответствие с принципите, изложени в мирния план на американския президент Джо Байдън от 31 май.

Това става ясно от съвместно изявление на Египет, Катар и Америка, предложено в петък. В позицията се изтъква, че посредниците ще продължат да работят през следващите дни върху подробности около сделката, включително по въпроси, свързани със заложниците, отвлечени в Газа, както и с палестинските затворници в Израел.

Мирните преговори за Газа ще продължат следващата седмица в Кайро. Катар, Египет и САЩ отбелязаха, че преговарящите ще се срещнат отново преди края на следващата седмица, надявайки се тогава да се постигне окончателно споразумение въз основна на условията, определени днес.

Съвместното изявлението беше оповестено, след като преговарящите се срещнаха в Доха в четвъртък и петък в последния кръг от преговори за прекратяване на огъня.

Във Вашингтон определиха приключилите дискусии в Доха като "сериозни и градивни". 

"Новото предложение изхожда от областите, в които е постигнато съгласие през последната седмица, и преодолява останалите разногласия по начин, който дава възможност за бързо прилагане на сделката", се посочва в изявлението.

До следващия кръг преговори в египетската столица, работни групи ще уточняват подробностите около хуманитарните въпроси и практическите действия за освобождаването на заложниците.

Междувременно Axios съобщи, позовавайки се на свои източници, че държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се очаква да пристигне в Израел в неделя, 18 август. Според израелски източник американският висш представител ще проведе среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Блинкън също ще посети Египет и Катар.