Полицията в Южна Калифорния е арестувала петима души в хода на разследването на смъртта на Матю Пери.

Вече е известна самоличността на заподозрените, както и връзката им с актьора от култовия сериал "Приятели", предаде "Нова телевизия".

"Кетаминовата кралица"

Наречена от американските прокурори „Кетаминовата кралица“, предполагаемата дилърка на наркотици Джасвин Саня е един от петимата души, които според американските власти са доставяли кетамин на звездата от „Приятели“ Матю Пери. Те са се възползвали от зависимостта му към наркотиците, което доведе до смъртта му от свръхдоза, съобщи Би Би Си.

Сега срещу Саня са повдигнати девет обвинения, включително "заговор за разпространение на кетамин" и "разпространение на кетамин, довело до смърт".

Американско-британската гражданка не се призна за виновна по обвиненията. Искането ѝ за освобождаване под гаранция беше отхвърлено от американските власти и тя ще остане в ареста до съдебния процес през октомври.

Според Американската агенция за борба с наркотиците кетаминът е дисоциативен анестетик, който има някои халюциногенни ефекти. Той може да наруши възприемането на зрението и звука и да накара потребителя да се чувства сякаш няма контрол над ситуацията.

"Веществото трябва да се прилага само от лекар, а пациентите, които са приели лекарството, трябва да бъдат наблюдавани от специалист поради възможните му вредни ефекти", казаха разследващите.

Твърди се, че г-жа Саня е доставяла кетамин поне от 2019 година насам. При претърсването в нейния дом са открити над 80 флакона с кетамин, както и хиляди хапчета, които включват метамфетамини, кокаин и други лекарства (успокоителни).

Саня се е срещала със знаменитости, като един от приятелите ѝ разказва, че е присъствала и на церемониите на „Златен глобус“ и „Оскар“. 

Д-р Пи

Д-р Салвадор Пласенсия е лекар в Санта Моника, който беше арестуван в четвъртък и обвинен в заговор за разпространение на кетамин, съобщи Ен Би Си. Повдигнати са му общо седем обвинения за разпространение на кетамин и две обвинения за промяна и фалшифициране на документи или записи, свързани с федералното разследване.

Той не се призна за виновен при първото си явяване в съда в четвъртък. Съдията постанови, че може да бъде освободен след внасяне на гаранция от 100 000 долара.

Обвинителен акт, внесен в сряда, потвърди, че Пласенсия, който е известен като „Д-р Пи“, използва криптирани приложения за съобщения и кодиран език, за да обсъжда сделки за наркотици, като използва кодови наименования на кетамина като „Dr. Pepper“ и „консерва“. 

Според обвинителния акт Пласенсия е разменял текстови съобщения с други, участващи в продажбата на наркотици, изпращайки такива, които гласят: „Чудя се колко ще плати този идиот“.

След явяването на Пласенсия в съда, неговият адвокат Стефан Сакс каза: „В крайна сметка д-р Пласенсия е действал с най-добри медицински намерения“ и действията му „със сигурност не достигат нивото на престъпно поведение". По думите му вредата е била нанесена преди "помощта" на Пласенсия.

42-годишният лекар е завършил медицинско училище в Калифорнийския университет в Лос Анджелис през 2010 година. Възможна присъда е лишаване от свобода до 10 години за всяко обвинение, свързано с кетамин, и до 20 години за всяко обвинение за фалшифициране на записи.

Д-р Марк Чавес

Чавес, лекар от Сан Диего, се призна за виновен по едно обвинение за заговор за разпространение на кетамин. 

54-годишният Чавес завършва медицинско училище в Калифорнийския университет в Лос Анджелис през 2004 година и основава компанията The Health MD, фокусирана върху дълголетието и фитнеса. 

Множество оставени съобщения с искане за коментар от компанията на Чавес и неговия личен имейл адрес все още не са върнати.

Кенет Ивамаса

Ивамаса работел като личен асистент на Пери и често общувал чрез кодиран език с другите, обвинени във връзка със смъртта на Пери, за да получи кетамин. Той е признал, че е поставил няколко инжекции с кетамин на Пери, включително в деня на смъртта му.

Той се е признал за виновен по едно обвинение за заговор за разпространение на кетамин, причиняващ смърт.

59-годишният Ивамаса не е имал никакво медицинско обучение или специфични познания за това как да прилага контролирани вещества, казват прокурорите. 

Ерик Флеминг

54-годишният Флеминг е бил приятел на актьора и е общувал с Ивамаса, за да му продаде наркотици за Пери. Той се призна за виновен по едно обвинение за заговор за разпространение на кетамин и по едно обвинение за разпространение на кетамин, довело до смърт.

Прокурорите казват, че Флеминг е получил кетамин от Саня и го е предал на Ивамаса. Общо той доставя 50 флакона кетамин, от които 25 са предадени четири дни преди смъртта на актьора.