Приблизително 44 на сто от жилищата в Турция не разполагат със задължителната застраховка срещу земетресения, въпреки че тя беше въведена след земетресението с магнитуд 7,6 по Рихтер край Измир преди 25 години.

Застрахованите жилища в страната са 56,4 % или 11,3 милиона от общо около 20 милиона жилищни единици, по данни на Института за застраховане при природни бедствия (DASK).

В събота се навършват 25 години от трагедията на 17 август 1999 г., в която загинаха 17,2 хиляди души, а по неофициални данни - 40 хиляди. Турция въведе задължителна застраховка на жилищата от 27 септември 2000 г., припомня БТА.

Въпреки че страната се намира в силно сеизмичен район и че осведомеността за проблема нараства, огромен брой жилища все още не са застраховани.

Все пак данните на Института за застраховане при природни бедствия свидетелстват за тенденция на трайно увеличение на застрахователните полици за жилищата през годините. През 2023 г. са били сключени 11,66 млн. полици спрямо 10,94 млн. през предишната година. През 2001 г. броят им е бил едва 2,43 милиона. 

От началото на тази година са били подписани 6,8 млн. полици за застраховка на жилища срещу земетресение. Въпреки това все още няма пълно покритие на жилищния фонд в страната и много имоти, дори в някои от най-застрашените райони на Турция остават незастраховани. 

Така например в Истанбул, който беше тежко засегнат от земетресението през 1999 г. и където учените отдавна прогнозират опасност от нов силен трус, са застраховани само 63 процента от жилищата. В столицата Анкара покритието е дори по-ниско – 54,5 на сто.

През февруари миналата година две мощни земетресения със сила 7,8 и 7,5 по Рихтер причиниха смъртта на над 53 хиляди души в Южна и Югоизточна Турция.