Без мед, конфитюр и мармалад, а млякото трябва да е без подсладители, оцветители и консерванти.

Това са само част от промените в менюто на най-малките в детските заведения. Министерството на здравеопазването готви нов проект на Наредбата за здравословното хранене на деца от 0 до 3 г.

Менюто се планира от четирима души и се изпълнява с точност до грам, пояснява бТВ.

„И задължително се използва този рецептурник“, пояснява прпед медията Графиня Михайлова, директор на детска ясла.

Промените предвиждат в менюто на най-малките деца напълно да изчезнат продукти като мед, конфитюр и мармалад.

„А когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст, се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“, се казва още в проектонаредбата на МЗ.

Нови изисквания има и за използването на мляко и млечни продукти – те трябва наистина да са от мляко и то с по-високо съдържание на мазнини. В продуктите не бива да има добавки.

„Подсладени млека не се дават на децата. Подслаждането е много минимално на прясното и киселото мляко – едва 5%“, посочва Графиня Михайлова.

Яйцата трябва да са пресни и да са от най-високия клас „А“, а от месата –телешкото да е приоритет, предвиждат още промените.

Целта – изграждане на хранителен модел и навици за добро здраве и намаляване на риска от хронични заболявания.

Пред медията педиатърът д-р Димитрова одобрява регулацията. Работата ѝ с деца доказва, че затлъстяването при тях е голям проблем.

„Ние трябва да се стремим към намаляване на тези вредни продукти в храненето на децата, ако искаме да имаме здраво поколение. Защото затлъстяването води след себе си – особено в детската възраст, много тежки заболявания, които са социално значими“, категорична е д-р Емилия Димитрова.

Промените са на етап обществено обсъждане, което продължава до следващия месец.