ГЕРБ-СДС са нагли, пионки, корумпирани, ПП-ДБ-СС са безсрамници, некадърни, с немъжко поведение. В този дух на изказвания мина поредното - и последно за тази сесия, преди лятната ваканция - заседание на Столичния общински съвет.

То започна вчера и продължи днес, общо почти 13 часа - в които трябваше да се разгледат над 125 точки от дневния ред.

Днешното заседание започна с минута мълчание в памет на жертвата от взрива в Елин Пелин, при който загина доцент д-р Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", а дъщеря му е в тежко състояние с над 85% изгаряния. Кметът Васил Терзиев обясни накратко как работят институциите на общината за сигурността след инцидента.

От ГЕРБ-СДС поискаха да се направи проверка какви подобни складове има на територията на общината и какво е състоянието им. 

След това приличието и учтивия тон в заседанието си тръгнаха заедно с кмета. Още от първата точка - реализиране на галерия на открито в район "Илинден" - започна сблъсък между бившите управляващи и ПП-ДБ-СС. Христо Копаранов спомена районният кмет Емил Бранчевски, отстранен от съда заради фирма, която предполагаемо открил във Великобритания през февруари.

Това подпали Татяна Георгиева от ГЕРБ, която се хвърли в бурна атака срещу Бранчевски, който "8 месеца направи нула за района си", освен "децата да учат в азбестова детска градина", и завърши с въпроса "как не ви е срам". Въпреки това хората на Борисов подкрепиха проекта.

Закриването на Четвърта градска болница

Първият голям сблъсък по същество дойде с доклада на д-р Антон Койчев от ГЕРБ-СДС и Ваня Григорова от БСП - част от "корпулентното мнозинство", както ги наричат от ПП-ДБ-СС.

Според техният доклад одит на болницата сочи, че се забелязва "трайна тенденция за реализиране на отрицателен финансов резултат" - лечебното заведение е на загуба, има дългове и няма средства за нова апаратура. Съответно предложението е болницата да се закрие, като медицинският персонал ще получи работа в Първа и Втора градска болница.

От ПП-ДБ-СС предложиха вместо да се закрива болницата, да се изготви план за оздравяването ѝ.

"Болницата е в сравнително добро състояние - и като сграда, и като апаратура, има много добри специалисти, които въпреки всички проблеми досега, въпреки дългогодишното им демотивиране да останат в болницата, са останали, защото считат тази болница за тяхна кауза", изтъкна общинарят Саад Алуани.

Той изтъкна и че не е ясно за какво ще бъде ползвана сградата на болницата, ако тя бъде закрита.

"Предполагаме, че има някакви частни интереси за тази сграда и това така мотивира, най- вече общински съветници на ГЕРБ, но и останалите групи да вземат днес това решение", добави той.

Според него за оздравяването ѝ не са нужни много средства - загубите за миналата година били само 250 хил. лв., а дълговете били преувеличени. ГЕРБ и БСП нямали и план как да влеят персонала в другите две градски болници. Борис Бонев от СС изтъкна, че сградата на болницата ще бъде изоставена, а след няколко години тя ще бъде приватизирана.

От ГЕРБ подчертаха, че нейното предназначение няма да се промени и със сигурност ще бъде ползвана за медицински цели.

В крайна сметка СОС прие закриването на болницата, като гласовете "против" дойдоха само от ПП-ДБ-СС. Решението ще засегне 35 лекари, 19 специалисти по здравни грижи и 5-6 санитари.

Ресторант или 5-етажен блок в "Надежда"?

Два часа след началото на заседанието започна вторият голям дебат, в който обидите и обвиненията между общинарите достигнаха своя пик. Докладът беше за продажба на имот – частна общинска собственост, на собственика на законно построената върху него сграда - ресторант.

От ПП-ДБ-СС призоваха да се гласува против доклада - внесен от кмета, тъй като ресторантът е харесван и познат на хората от квартала, а вероятно собственикът ще построи друго на негово място.

"Става въпрос тука за законно построена сграда от собственик. И продажба на имот. Аз не мога да разбера - след като казахте, че този ресторант е толкова хубав и познат, защо Столична община не трябва да получава данъци от тази сграда?", попита Екатерина Йорданова от ГЕРБ.

Съпартийката ѝ Татяна Георгиева атакува по повод скандали от предишния ден. Андрей Зографски от ПП-ДБ обяви отговорът ѝ за "просташки", "когато точно вие писахте за това кой ходи по къси панталони в Съвета".

"Изключително немъжко поведение. Ако за вас е нормално кандидат за районен кмет да дойде по къси панталони", отбеляза Георгиева, визирайки един от кандидатите за замяна на отстранените районни кметове на ПП-ДБ-СС.

Гергин Борисов, който пръв изтъкна критики към доклада, отбеляза, че става дума за един "сравнително запазен общински парцел", който трябва да започне да се разпродава.

"В момента, в който му продаде терена, гарантирам ви, че там ще се появи блок. През годините по ул. "Екзарх Стефан", по цялата ѝ дължина се появиха блокове. Продадем ли този имот, съвсем спокойно съседният имот ще има пълното основание да претендира, че щом пуснем тук фандък, можем да пуснем и там фандък. Призовавам ви да не пускаме фандъци."

А Стефан Спасов обяви ГЕРБ за истерици, които вчера са отказвали да купуват чаршафи за детска градина.

Това пък предизвика Ваня Тагарева, която отбеляза, че въпросните чаршафи били много над пазарните цени.

"Чаршафите ви са по 130 лева единичен комплект без ДДС, при условие, че първата оферта на български производител е 240 лева за 10 комплект в проект. Какви поръчки провеждате и как харчите над 2 млн. лв. на софийските данъкоплатци?"

След което започна едно връщане към предишния ден, предишни заседания, предишни спорове за имоти, кой има право да говори за морал и кой - не.

В крайна сметка след час се стигна до гласуване и продажбата бе отхвърлена.

Терзиев е кмет, призна съдът

По време на един от много дебати Борис Бонев изтъкна новината от деня - че Административен съд - София не е открил нередности при броенето на гласове на кметския вот миналата година и Васил Терзиев остава кмет на Столична община. Решението може да бъде обжалвано на последна инстанция - ВАС.

Мирослав Боршош от ГЕРБ не пропусна да коментира:

"Тази комбинация Бонев-Терзиев няма да бъде прекъсната. Г-н Бонев има чудесна възможност да управлява гласа през Терзиев, този човек, който не сме му чули гласа, който дойде само да обясни каква чудесна работа сме свършили през годините", отбеляза той. "За съжаление съдът не доказа, че изборите не са саботирани във втори тур."

Остатъкът от заседанието мина в скоростно гласуване на точки, с кратки дискусии в същия дух: кой е най-големият злодей и некадърник в СОС, ПП-ДБ-СС или ГЕРБ-София. 

"Следващото редовно заседание, колеги, е на 12-ти септември. Пожелавам ви приятно лято", заяви председателят Цветомир Петров на финала.