Някога сънливо рибарско селце - Сен Тропе се превърна в една от най-пренаселените средиземноморски летни дестинации. Това казва в свой материал Би Би Си, цитирана от БНТ.

Сен Тропе, вероятно най-известното рибарско селище в света, днес зове по не толкова фин начин туристите да стоят настрана през пиковия сезон:

"Не идвайте през лятото".

Кметът на Сен Тропе Силви Сири разказа по-рано тази година за събитие, наречено Secret St-Tropez, което има за цел да популяризира града като дестинация извън сезона.

"Елате през пролетта, тогава Сен Тропе е като от детството ни."

Разположен на френската Ривиера по средата между Марсилия и Ница, Сен Тропе е бил малко повече от тих, труднодостъпен нос до 20-и век, когато бохеми-художници и по-късно филмови звезди са привлечени от провансалската му красота.

През последните десетилетия тази някога сънлива рибарска общност се промени в луксозен рай за яхтсмени и любители на партита – и в процеса се превърна в една от най-пренаселените летни дестинации в Средиземно море, тъй като повече от 80 000 посетители на ден между юли и август, "наводняват" селцето с 4000 души жители.

Според Клара Рондини, член на семейство Рондини, производители на сандали Тропезиен, които живеят и работят в Сен Тропе от 1927 г., градът е загубил чара си поради прекомерния туризъм:

"Всичко се прави заради пари", казва тя. "Une machine à fric" (машина за пари), бихме казали на френски. Тъжно е, защото в крайна сметка Сен Тропе е спокойно място, с природа, чист въздух, хубави плажове, обикновено вино розе и петанк." (любимата френска игра за улегнали хора - с три гюллета и... чаша вино в другата ръка - бел. ред).

Екскурзоводът Фредерик Шанон-Леконт се съгласява, че Сен Тропе е различно място през високия сезон:

"Ако дойдете през лятото, ще видите слънцето, ресторантите, плажните клубове… но това е всичко. Ние не мразим пиковия сезон, защото ни позволява да оцелеем, но е важно да разберем, че това е само една част от картината на Сен Тропе. Щастливи сме през лятото, когато е пренаселено, но също така обичаме зимата, когато можем да си върнем селото. "

Под ръководството на кмета Сири Сен Тропе се опитва да стане по-скоро целогодишна дестинация. Докато през лятото тук могат да се видят знаменитости, луксозни яхти, хотели и скандални парти сцени на плажа Пампелон, посещението извън сезона позволява на пътешествениците да видят и почувстват града такъв, какъвто е бил някога, където рибарските лодки доставят улова, цъфтежът на глицинията предвещава появата на бугенвилията, а кейовете водят към чистото синьо море (без многочислени моторни лодки и плувци, които го препълват всяко лято).

По думите на Валери Ванден-Боше, туристически гид, кметът не иска Сен Тропе да бъде само дестинация за туристи, Сири желае местните услуги да са достъпни за 4000 жители на града и инвестира в по-добра библиотека, магазини за хранителни стоки и настаняване на достъпни цени. В края на краищата, казва Ванден-Боше, за да се вдъхне живот на това място, трябва да се убедим, че местните жители могат да си позволят да живеят в него.

Сири също има намерение да се погрижи за многото занаятчии в селото, като известния производител на козе сирене и други кулинарни майстори и занаятчии, гарантирайки, че техните занаяти процъфтяват заедно с разпространението на дизайнерски марки.

Част от стремежа на Сен Тропе да разпредели посетителите си включва нов календар на събития през цялата година, а не само през юли и август.