Легендата на френското кино Ален Делон е починал на 88-годишна възраст, съобщи Франс прес, цитирайки информация от семейството му.

Актьорът беше звезда на златната ера на френското кино, известен със своето присъствие на екрана в хитове като „Роко и неговите братя“ (1960 г-),„Самураят“ (1967 г.), „Борсалино“ (1970 г.) и още 90 други филма и сериала.

"Той почина спокойно в дома си в Дуси, заобиколен от трите си деца и семейството си", се казва в изявление, разпространено от AFP.

През последните години Делон беше в лошо здраве след два инсулта и бавноразвиваща се лимфома. Въпреки това през 2021 г. заяви желание да участва в поне още един филм - но след това в голяма степен се изолира от обществото. А децата му имаха редица спречквания относно физическото и психическото състояние на баща си.

Роденият на 8 ноември 1935 г. актьор се превърна в световен символ на френското кино през дългата си кариера. През годините си партнира с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре. 

Делон е носител на наградите „Сезар“ за филма „Нашата история“ и почетната награда на Международния берлински кинофестивал. Той е един от малцината западни актьори, чиито филми бяха показвани отвъд Желязната завеса, спечелвайки му огромна слава в страните от бившия социалистически блок.

Тази вечер след централна емисия "По света и у нас" в памет на Ален Делон БНТ1 ще излъчи филма "За кожата на едно ченге". А от утре - поредица от филми с актьора след късната емисия "По света и у нас".

Френският президент Макрон отдаде почит на Делов в социалните мрежи:

"Господин Клайн или Роко, Гепардът или Самураят, Ален Делон въплъти легендарни роли и накара света да мечтае. Предостави незабравимото си лице, за да преобърне живота ни с главата надолу", написа той в X.