Русия е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти, отразявали украинската операция в Курска област, съобщи БНТ.

Репортерката Стефаниа Батистини и операторът Симоне Траини от националната италианска телевизия RAI са влезли в Русия заедно с украински войски - за да отразят нахлуването на украинските войски в Русия. Сега италианските власти ги изтеглят обратно в Милано заради съображения за сигурност.

След един от репортажите им, на базата на следните реплики, руската държава решава да започне наказателно дело срещу тях/

"Сега пресичаме границата с Русия. Никога не сме мислили, че това ще се случи", казва Стефаниа Батистини.

"Вече сме на руска територия", казва украински войник.

"Вече сме в Русия, на руска територия сме. Това са поделения, от които Москва атакува Украйна в продължение на две години и половина", коментира още Батистини.

Според Кремъл това означава, че журналистите са влезли незаконно в страната - макар че, разбира се, в тази зона няма как да влязат през КПП.

Италианската посланичка в Москва е била привикана в Министерството на външните работи на Русия. Пред руските власти тя заявила, че новинарските екипи действат независимо и автономно.

От РАИ пък излязоха със становище, в което посочват: 

"Журналистиката не е престъпление, и репортажите не се правят въз основа на предварително разрешение."

Батистини и Траини все пак успяват да направят репортаж в контролирания от Украйна град Суджа. Преди да бъде завзет на 15 август, в него са живели около 5000 души. Суджа е със стратегическо значение, защото там се намира станцията, която подава руски газ за Европа.

"Защитата им се пропука, но това не се случи за един ден. Те все още се опитват да удържат селата край Суджа. Опитват с атаки, не се отказват, но опитите са единични и хаотични", казва още украинският войник пред Батистини.