Космическият апарат JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer, изследовател на ледените луни на Юпитер) на Европейската космическа агенция (ESA) ще прелети край Луната и Земята в понеделник вечерта, за да използва гравитацията им като естествена спирачка, да се отблъсне и да се насочи отново към Юпитер покрай Венера, съобщи Прес асосиейшън/ДПА. 

Мисията започна през април 2023 г. Пътуването до Юпитер ще отнеме повече от осем години.

"Такова двойно прелитане на Луната и Земята не е правено досега", каза д-р Каролайн Харпър от Британската космическа агенция. "Това е сложна маневра, изискваща невероятно прецизна навигация в реално време от контролиращите полета от Европейската космическа агенция (ЕКА) и дори малка грешка може да отклони JUICE от курса. Но ще си заслужава".

Маневрата спестява огромно количество гориво, което означава, че когато JUICE пристигне на местоназначението си, ще може да направи много повече научни наблюдения.

JUICE е снабден с 10 научни инструмента, които ще изследват дали трите луни на газовия гигант – Калисто, Европа и Ганимед, могат да поддържат живот в своите океани.

При успех на маневрата JUICE ще премине край Венера през август 2025 г.

Сложният маршрут е изчислен много внимателно. Рискованите маневри са необходими, защото Юпитер е средно на 800 милиона километра от Земята.

БТА