Калин Стоянов остава вътрешен министър.

Това стана ясно на срещата между номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и президента Румен Радев. Самият държавен глава заяви, че няма да подпише указа за новото служебно правителство и дава на Грънчарова-Кожарева време до 15.00 ч. да промени състава на кабинета. Радев поиска Стоянов да не е вътрешен министър, защото според него това не дава гаранции за честни избори.

"Обърнах внимание при връчването на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си", каза Радев.

Грънчарова-Кожарева обаче заяви, че е имала срещи с цялото ръководство на МВР. И декларира, че няма как да предложи друг човек за поста до 15.00 ч. днес.

"Специално в МВР, проведох разговори със синдикатите, срещнах се всички областни директори на полицията, директора на ГДНП, директора на пожарната и редица редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също - това е човек, който осигурява спокойствие от системата, той е един от нас, а не парашутист. 24/7 е с отворен телефон, а когато му се постави проблем, взима бързи и адекватни решения", каза Грънчарова-Кожарева.

Тя заяви, че е взела решението си убедено и информирано и няма как да го промени за няколко часа.

Президентът отговори, че в такъв случай няма да подпише указ за съставяне на служебен кабинет.

Изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов служебен кабинет, каза още Румен Радев.

Той призова Народното събрание да изпълни задълженията си и да попълни т.нар. домова книга с възможните варианти за служебен премиер.

"От десетте потенциални кандидати две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на БНБ имаме усложнения, свързани и с европейското законодателство. Въпреки тези дефицити и усложнения, аз ще продължа да работя с потенциалните кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза", каза още Радев.

След срещата Грънчарова-Кожарева отрече да има политическо влияние върху нея.  На въпрос има ли политическо влияние върху нея тя отговори: "Не". 

Относно отказа на държавния глава да подпише указа за назначаване на предложеното от нея служебно правителство, тя коментира: "Това е решение на президента".

В предложения от Грънчарова-Кожарева кабинет повечето от досегашните министри запазваха постовете си.

Ето какъв кабинет предложи  Грънчарова-Кожарева:

Министър-председател – Горица Грънчарова–Кожарева 

Заместник министър-председател по европейските въпроси и министър на финансите – Людмила Петкова, която е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Заместник министър-председател по въпросите на гражданското общество и министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев; 

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова, която е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Министър на отбраната – Атанас Запрянов, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Министър на външните работи - Иван Кондов;

Министър на правосъдието – Мария Павлова, която е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Министър на образованието и науката – Галин Цоков, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Министър на здравеопазването – Петко Стефановски;

Министър на културата – Найден Тодоров, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов;

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев; 

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов;

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев; 

Министър на енергетиката – Владимир Малинов, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев; 

Министър на електронното управление – Валентин Мундров, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев; 

Министър на туризма – Евтим Милошев, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев;   

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков, който е министър и в настоящия служебен кабинет на Димитър Главчев.