Сега е "може би последната" възможност за прекратяване на огъня в Газа. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на среща с израелския президент Исак Херцог.

"Това е решаващ момент – вероятно най-добрата, може би последната възможност да върнем заложниците у дома, да постигнем прекратяване на огъня и да поставим всички на по-добър път към траен мир и сигурност", обяви дипломатът.

Блинкън изтъкна, че президентът Джо Байдън го е изпратил да постигне споразумение.

"Време е това да се случи", обяви държавният секретар.

Той посочи, че особено важно в този момент е никой не предприема стъпки, които биха могли да провалят този процес.

"Ние работим, за да сме сигурни, че няма да има ескалация, провокации, действия, които по някакъв начин биха могли да ни отдалечат от приемането на тази сделка или пък да се стигне до ескалация на конфликта на други места и с по-голяма интензивност".

Херцог, който разполага с до голяма степен церемониална роля, увери, че израелците искат "възможно най-скоро" да видят завръщането на заложниците, които бойци на "Хамас" отвлякоха в Газа по време на атаката от 7 октомври.

"Няма по-голяма хуманитарна цел и няма по-голяма хуманитарна кауза от връщането на нашите заложници", каза той.

Блинкън, който е на деветото си посещение в Близкия изток след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, по-късно в понеделник ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Вчера министър-председателят отсъди, че не бива страната му да бъде подлагана на натиск, за да се съгласи на прекратяване на огъня.

Вместо това, по думите му, "Хамас" трябвало да бъде критикувана заради неуспеха на преговорите.