Индийският премиер Нарендра Моди ще посети Украйна в петък, 23 август, съобщи днес индийското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Това ще бъде първата визита на Моди в Украйна, след като руските сили нахлуха на украинска територия през 2022 година. Посещението ще се състои около месец, след като Моди се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва.

Официалната визита е по покана на украинския президент Володимир Зеленски. Преди това, в сряда и четвъртък, Моди ще бъде в Полша.

Украинското президентство потвърди в комюнике, че индийският премиер ще направи в четвъртък първата си визита в страната и ще се срещне със Зеленски.

Западните страни въведоха санкции срещу Москва заради нахлуването в Украйна през 2022 година, но страни като Индия и Китай продължиха да търгуват с Русия. Индия се въздържа директно да осъди Русия за действията ѝ в Украйна и призовава Москва и Киев да решат конфликта помежду си с помощта на диалога и дипломацията.

САЩ изразяват опасенията си във връзка с отношенията между Индия и Русия, особено на фона на опитите на Вашингтон да укрепи връзките си с Ню Делхи като потенциален противовес на засилващото се влияние на Китай. 

Индия задълбочава връзките си със Запада, като в същото време иска да запази своите отношения с Москва, посочва Ройтерс.