"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) кани председателя на Народното събрание и всички политически партии без "ДПС-Пеевски" утре в 12:00 ч. на консултации, след като днес президентът Румен Радев отказа да подпише указа за служебното правителство на Горица Грънчарова-Кожарева. Това се посочва на фейсбук страницата на ПП. 

Отчитаме, че президентът Румен Радев се възползва от възможностите, дадени му от промените в Конституцията, като не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева проектокабинет, се казва в публикацията. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" кани председателя на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Пеевски утре в 12:00 ч. да проведем консултации, за да задвижим процедурата по приемане на внесения на 5 август в деловодството на Народно събрание ЗИД за Сметната палата, за да изберем човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата, както и по обсъждане на други възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет, се посочва в публикацията.

Нов зам.-шеф на Сметната палата би бил възможна нова номинация за служебен премиер.

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава", написа съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков във Фейсбук.

Според Кирил Петков президентът Радев "действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция". За назначението на министър-председател е необходимо поне двама души да се съгласят, което на практика въведе реално разделение на властите по новата Конституция, посочва той.

"Отговорността е в Народното събрание през следващите дни. Сега ние в парламента трябва да използваме нашите правомощия и да попълним "домовата книга" с наистина независими и качествени хора с обществено доверие, като например в Сметната палата, където процедурата може да се придвижи най-бързо.

Дългосрочната победа може да дойде само на следващите избори, когато хората със своя глас ще имат възможност да си върнат държавата обратно, където има справедливост и свобода, а не както днес се показа - зависимости!", смята съпредседателят на ПП.

БСП призова всички, които са отказали да бъдат служебни премиер, да помислят отново

От БСП призоваваме всички в тази т.нар. домова книга, отказали да бъдат служебен премиер, да преосмислят своята позиция. Това каза изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров на брифинг в парламента.

Той посочи, че този парламент е напълно изчерпан и няма как да бъде "резервоар" на т.нар. домова книга.

"Днешната ситуация около опита за съставяне на служебен кабинет за пореден път ярко демонстрира абсолютната несъстоятелност на направените конституционни промени, срещу които БСП беше категорично против", заяви Зафиров. "Вина за това носят най-вече партиите, които инициираха и подкрепиха тези промени в Конституцията. Част от тях много гласовито правят опити да ограничат последствията от тези промени", коментира той.

ДПС-Доган: Всички да разговаряме

Всички политически субекти трябва да седнем на масата и да разговаряме, за да намерим изход от ситуацията, посочи пред БНР председателят на ДПС Джевдет Чакъров, цитиран от "ДПС пресцентър" във Фейсбук.  

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация", заяви Джевдет Чакъров.

Той напомни, че такава позиция е била изразена от редица парламентарно представени политически сили, включително от ДПС без Пеевски, преди издаването на указ за министър-председател на Кожарева.

Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори, подчерта Чакъров.

"Но също така е важно предизборната кампания да се проведе в спокойна обстановка, за да може всеки от нас като гражданин да направи свободното си волеизявление и да има добра организация. Това явно няма как да стане с посочения от г-жа Кожарева министър на вътрешните работи", добави Джевдет Чакъров. 

Той бе категоричен, че трябва да има управление на страната без зависимости. Отговорността е на всички политически субекти, каза Чакъров и добави, че осъзнават своята отговорност да не се допусне конституционна криза:

"Не бива да я допускаме. Трябва да бъдем отговорни пред всички в страната, пред целия народ и да направим необходимото, всички да положим усилия и да намерим изход от създалата се много сериозна, безпрецедентна ситуация и криза. Това може да бъде сторено при добра политическа воля и отговорно поведение. Трябва да отговорим на предизвикателствата по адекватен начин".

Според Джевдет Чакъров трябва да има диалогична среда, в която да се обсъди всичко. Ние сме готови за диалог, декларира той.

"Всички политически субекти трябва да седнем на масата и да разговаряме, за да намерим изход от ситуацията. Всеки си носи отговорността. След това трябва да има честни и свободни избори, а гражданите да бъдат мотивирани да гласуват, след което да има представителност и да се намери изход", посочи Чакъров. 

Слави Трифонов: Влизаме в конституционна криза

Страната влиза в конституционна криза заради приетите от управлявалата "сглобка" промени в Конституцията за служебните кабинети, коментира лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Трифонов във Фейсбук.

"Днес, се случи нещо, което не бяхме преживявали като общество. Днес, Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и, съответно, съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза. В конституционна криза.

Нека, поне веднъж, ние като граждани, си дадем сметка защо се случи това. Конституционна криза има, защото партиите в управлявалата „сглобка“ промениха Конституцията в частта за служебните кабинети", отбелязва той.

Слави Трифонов посочва, че "Продължаваме промяната-Демократична България" в коалиция с ГЕРБ и ДПС са отнели възможността президентът да съставя служебен кабинет и са съставили "списък от евентуални служебни министър-председатели, всички с ярка политическа окраска, от които да се избира" - така наречената "домова книга".

"Всъщност, с тези промени ППДБ, ГЕРБ и ДПС се опитаха да овладеят бъдещите служебни правителства. И напълно естествено и логично се стигна до сегашната ситуация", коментира  той.

Ние от “Има такъв народ” още тогава казахме, че тези промени са глупави, некадърни и престъпни, посочва Трифонов. Той отбелязва, че същата "сглобка" е назначила Борислав Белазелков и Десислава Атанасова в Конституционния съд. Вследствие на това, Конституционният съд се държа като партиен орган и блокира отмяната на поправките в Конституцията, коментира лидерът на ИТН.

Той отбелязва, че до промените в Конституцията никога не е имало проблем със съставянето на "служебните кабинети".

"Затова, когато някой ви спомене "конституционна криза" или се възмути на тема "политическа криза", винаги помнете имената на най-срамните "лъжци", които промениха по най-срамен начин българската Конституция. Те са: Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски", коментира Трифонов.