Софийският градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Румен Гайтански - Вълка. Според съда има достатъчно събрани доказателства по делото, сред тях - множество свидетелски показания.

Съдът уточни, че на този етап става въпрос за работно обвинение и за престъпна дейност с особено висока обществена опасност.

Пред съда Румен Гайтански каза, че иска да бъде разпитан. Адвокатът му Красимир Донков заяви, че след брифинга на Софийска градска прокуратура по случая от 15 август той и клиентът му са отишли, за да бъде разпитан Гайтански от разследващите, но е бил върнат за 15:00 часа на следващия ден, когато се е и явил.

"За пръв път ми се случи да бъда върнат с клиента ми от разследващия", каза Донков.

От прокуратурата посочиха, че в хода на разследването са анализирани договори между дружествата, за да се установи разходването на кредита с оглед наличието на данни за предоставяне пред банката на фиктивна обезпеченост. Според държавното обвинение Гайтански умишлено е склонил Стоян Мавродиев да извърши престъпление, като част от парите от кредита са използвани изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. били използвани от дружеството „Кристална вода“ за изплащане на задължения на ТЕЦ „Варна“. От прокуратурата добавиха, че съществува реална опасност Румен Гайтански да се укрие и да извърши друго престъпление. Събрани са достатъчно доказателства за виновността на Гайтански, добави обвинението.

"Кога, как и по какъв начин Гайтански е подбудил Стоян Мавродиев не посочват от прокуратурата", каза адвокат Красимир Донков.

Според него това е така, защото няма доказателства.

Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв. Той бе задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде в петък на органите на реда.

По досъдебното производство са обвинени още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, чието местонахождение все още не е известно, и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", която е взела кредита. Мавродиев е с обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, а Георгиев е обвинен като помагач, той е с наложена прокурорска мярка „парична гаранция“ от 50 хил. лв.

Разследването започва в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), а след това на следовател от Софийската градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 г. производството е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба. Апелативната прокуратура потвърждава прекратяването, но Върховната касационна прокуратура констатира пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са свързани с кредита. Поради това от 12 януари 2024 г. делото е върнато на прокуратура за продължаване на разследването, като веднага след това се дават указания за разпит на свидетели и е изискана документация. Впоследствие, след законодателни промени, досъдебното производство е възложено на Комисията за противодействие на корупцията. При извършените претърсвания са иззети документи и други доказателства.