„Прокуратурата няма фантазия и не може да измисли нещо по-качествено като обвинение – и в двата случая има присвояване с подбудителство и помагачество. Проблемът с липсата на обезпечения по заема не е на Румен Гайтански, а на цялото ръководство на банката - не само директорът е подписал тези документи.

Да не говорим, че принципно такъв кредит не би следвало въобще да се отпуска.“

Това каза тази сутрин пред бТВ адвокат Константин Симеонов - процесуалният представител на Румен Гайтански, с когото той вчера се яви и се "предаде" в Комисията за противодействие на корупцията. 

Симеонов (който защитава и Цветан василев по делото "КТБ") е категоричан: атаката срещу Румен Гайтански идва от Делян Пеевски, а целта е ясна – тя е политическа.

Той твърди, че Гайтански не се е "предал":

„Румен Гайтански се яви, за да бъдат извършени определени процесуално-следствени действия. Предават се хората, които са загубили битката, а за него тя тепърва започва“, поясни той.

Гайтански в момента е със 72-часова прокурорска мярка, след като властите обявиха, че издирват него и бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев, да ги привлекат като обвиняеми по делото за "длъжностно присвояване" във връзка с кредит от ББР от близо 150 млн. лв. Третият обвиняем - адвокат Иван Георгиев, първо бе задържан, а после освободен от самата прокуратура с мярка "парична гаранция" от 50 000 лв.

Константин Симеонов специално натърти, че Гайтански се е явил в следствието не вчера (16 август), а завчера сутринта (15 август), когато се е свързал с разследващите от Комисията за противодействие на корупцията.

„На 15 август в 14:30 часа той отиде там с адвокат Красимир Донков, но беше върнат. Това е документирано. Очевидно в комисията нямаха готовност или избираха кога да бъде внесена мярката за неотклонение в съда. Може би дежурните съдии не ги устройваха. Но така или иначе, вчера в 15 часа той повторно отиде там и го задържаха“, разказа още адвокат Симеонов.

Той е категоричен, че Румен Гайтански-Вълка не се страхува за живота си. „Говорихме с него и той ми каза: „Аз не съм мишок, за да се крия“. Говориха, че той е издирван, но няма такова нещо. Проблемът е, че на 15 август, когато е било изготвено постановлението, прокуратурата не е била готова“, поясни Константин Симеонов.

Адвокатът призна, че не е запознат с подробности около кредита от близо 150 млн. лева, но според него схемата е същата като с КТБ, "само мащабите били различни".

Адвокатът на Румен Гайтански коментира и връзката между бизнесмена и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според него и тук схемата е сходна – атакуват се определени хора, за да им се вземе бизнесът.