Въпреки политическите сътресения у нас Европейската комисия очаква до 30 август да получи двете български кандидатури за еврокомисар.

Това заявиха източници от ЕК в отговор на запитване на Клуб Z.

Отправихме запитването, след като вчера президентът Румен Радев отказа да подпише указа за предложеното от Горица Грънчарова-Кожарева служебно правителство. Това означава, че предсрочните избори се отлагат за след 20 октомври.

Още през юни служебният премиер Димитър Главчев заяви, че би било най-добре кандидатите за ЕК да бъдат предложени от редовно правителство. След последните събития обаче това е невъзможно.

30 август е крайният срок, поставен от Урсула фон дер Лайен до всички правителства на страните членки. Дотогава всяка държава от ЕС трябва да предложи по двама кандидати за еврокомисари – един мъж и една жена. След това Фон дер Лайен ще интервюира всекиго от тях и ще подбере бъдещия си екип, който се очаква да представи на септемврийската сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Осем държави, сред които България, все още не са предложили своите кандидати. От тези страни е и Белгия, където преговорите за съставяне на ново правителство се проточиха.