След съобщенията, че Германия ограничава финансовата помощ за Украйна канцлерът Олаф Шолц изрази готовност да предостави допълнителна подкрепа. Германия е и ще остане най-силната подкрепа за Украйна в Европа, написа той в социалната мрежа Х.

Германският канцлер Олаф Шолц изтъкна, че германското правителство разчита на заем от 50 млрд. евро от държавите от Г-7 за допълнителна подкрепа. Това би позволило на Украйна да се снабди с оръжия в голям мащаб. Говорител на Федералното министерство на финансите по-рано потвърди, че има планове за осигуряване на международно финансиране за помощ на Украйна от следващата година - например чрез използване на приходите от замразените активи на руската централна банка, както предвижда Г7.

Лидерът на опозиционния ХДС Фридрих Мерц обвини канцлера Шолц, че вече не е в състояние да изпълни обещанията си към Киев. Той заяви пред телевизионния канал Sat.1, че Шолц многократно е казвал, че Украйна ще получи това, от което се нуждае. Сега обаче знаем от финансовия министър Линднер, че германското правителство вече няма да може да осигури необходимото през 2025 г. и най-вече през 2026 и 2027 г., заяви Мерц.

Щайнмайер срещу финансовите съкращения

Федералният президент Щайнмайер отхвърля финансовите съкращения във военната подкрепа на Германия за Украйна. По време на посещение в Шопрон, Унгария, Щайнмайер заяви, че Германия предоставя най-голямата военна помощ в Европа на страната, нападната от Русия - и че очаква това да продължи.

Католическата организация Pax Christi смята, че ограничението е подходящо. Федералният председател на движението за мир Кьониг заяви пред KNA, че бюджетът показва огромни съкращения в социалната сфера, образованието и политиката за развитие. Снабдяването с военни оръжия не може да бъде за сметка на собственото население на страната.