Българският патриарх се включи в акция на духовни предводители на църкви, смятани за поддържащи или симпатизиращи на позицията на Московската патриаршия за непризнаване на Православната църква на Украйна (ПЦУ). Освен патриарх Даниил засега е известно, че в нея са се включили Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия.

Това стана часове преди парламентът в Киев да реши днес обявяването на Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП) извън закона. Писмото от Даниил е с дата 18 август и е публикувано в момент, когато властите в Украйна изпращаха открити сигнали, че в следващите дни ще наредят прекратяване на връзките на религиозни организации с Руската православна църква. В края на миналата седмица президентът Володимир Зеленски обяви, че скоро ще бъдат взети важни решения "за подсилване духовната независимост" на нацията.

Даниил, Йоан и Илия са изпратили писма до митрополит Онуфрий, предводителя на УПЦ МП, по повод 10-ата годишнина от "тържественото му въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна". В текста на трите писма под една или друга форма се казва, че той е каноничният предстоятел на Православната църква в Украйна. "Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за създаване на разединение, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна църква", се казва в писмото от българския патриарх.

Върховната рада на Украйна прие с внушително мнозинство закон, с който се забранява дейността в страната на религиозни организации, свързани с Московската патриаршия и Руската православна църква. Това означава, че трябва Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП) да спре всякаква дейност на украинска територия. На 6 януари 2019 г. Вселенският патриарх издаде томос (вид каноничен документ), с който се прекрати временната ръководна роля на православните водачи на Москва в Украйна и бе призната автокефалност на Православната църква на Украйна.

Законът влиза в сила 30 дни след публикуването му, с изключение на една точка, според която общностите на УПЦ МП ще имат 9 месеца да прекъснат връзките си с Руската православна църква.