Първият опит на Ахмед Доган да свика легитимен ръководен орган на ДПС след разкола с Делян Пеевски, изглежда, е претърпял провал. Днес в морския „сарай“ в местността Росенец трябваше да има заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Това е тясното ръководство на ДПС.

След бойкот от страна на хората на Пеевски кворум може би не е бил събран.

Проблем в ЦОБ

Клуб Z опита да се свърже с участвали в сбирката, но от там бяха доста пестеливи и отказаха коментар по същество.

ЦОБ се състои от 24 души. За да има кворум, е нужно да участват най-малко две трети от тях, т.е. поне 16.

Според различни източници обаче на Росенец са пристигнали едва десетима, като се очаквало да има и участници, които да се включат онлайн. 

Заседанието бе свикано в 14:00 ч. След около три часа последва лаконично изявление от страна на (съ)председателя на ДПС Джевдет Чакъров, който остана лоялен на Доган.

„Подкрепяме и подпомагаме президентската институция като символ на легитимната държавност в страната за излизане от тази криза с оглед на това да бъде допълнена „домовата книга“ така, че да има възможност да се избере служебен кабинет, който да е равно отдалечен от всички. Ние сме за управление без зависимости“, заяви той.

Чакъров обясни, че се отзовали на поканата на почетния председател Ахмед Доган, като имало и участници, включили се онлайн. Но не коментира дали се е събрал кворум. По време на срещата била обсъдена актуалната политическа обстановка, но решения не били взимани. 

Джевдет Чакъров само се усмихна и се оттегли след репортерски въпрос колко човека са се събрали днес. 

Проблем и с Централния съвет

От няколко седмици се очаква да бъде свикано и широкото ръководство на ДПС – Централният съвет (ЦС), който се състои от около 200 човека. Това обаче не се случва по неясни причини. За заседанието на ЦС пак е нужно мнозинство от две трети, което може да се окаже непосилно за фракцията около Доган.

Смята се, че ЦС има право да изключи Делян Пеевски от партията, с което да се реши кризата с разкола в ръководството на ДПС. Това е особено важно предвид предизборната ситуация и неяснотата около регистрациите на листите за депутати.

Точно преди месец Ахмед Доган каза на младежи от ДПС, извикани на Росенец: 

„Това е едно препятствие, което ние ще трябва да преодолеем, едно предизвикателство, с което трябва да се справим.“

Засега „предизвикателството“ Пеевски се оказва костелив орех за Доган и фракцията му.