Моноспектакълът на Мариус Куркински "Нашенец" и девет избрани български продукции ще бъдат част от програмата на 40-ите юбилейни Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол, които ще се проведат между 28 август и 7 септември, съобщават организаторите от Фондация "Аполония".

В моноспектакъла, с който Куркински отбелязва 30 години на сцената, актьорът се превъплъщава в различни герои на Чудомир. Той е част от богатия афиш на фестивала, в който са включени постановки от различни театри в страната, сред които Варненският, Пловдивският, Ямболският, както и на Малък градски театър "Зад канала", Театър 199 "Валентин Стойчев" и други.

За любителите на българското кино са подбрани девет заглавия, от които три ще бъдат съвсем нови. Своята премиера на "Аполония" ще направи първият епизод на българския сериал "Всичко за сина ми". В него актьорът Димитър Рачков играе самотен баща, който помага на 12-годишния си син да се справи с липсата на починалата година след раждането му майка. В своята особена емоционална изолация баща и син са напът да постигнат почти съвършен житейски баланс, когато „починалата“ майка внезапно се завръща в живота им и принудена от обстоятелствата, заживява в бившия си дом като новата детегледачка на собствения си син.

Сред другите заглавия, които ще бъдат прожектирани под открито небе, ще са "Чума" на Иван Владимиров, „Пулсът на танца“ на режисьора Георги Костов и „Диада“ с продуцент и режисьор Яна Титова. 

Художествената програма на Празниците на изкуствата отново ще покаже в Созопол музика, театър, кино, литература и пластични изкуства. Билети за всички събития могат да бъдат закупени от Eventim, като и тази година посетителите могат да закупят „златен билет“, който дава възможност за достъп до всички събития.

Празниците на изкуствата „Аполония“ се организират от фондация „Аполония“, създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала е през 1984 г. Форумът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства, отбелязват организаторите.