Google ще финансира местните новини в щата Калифорния, САЩ, след постигнато споразумение с местните власти, съобщи Engadget. Става дума за фонд за местна журналистика, както и програма за "ускоряване на AI" на стойност поне 55 милиона долара.

Споразумението слага край на няколкомесечен спор между законодателите и Google относно Закона за опазване на журналистиката в Калифорния, законопроект, който щеше да изисква от Google, Meta и други големи платформи да плащат на издателите в щата в замяна на препратки към техните уебсайтове. Google остро се противопостави на мярката, която беше подобна на закони, приети в Канада и Австралия.

По-рано тази година, Google започна "краткосрочен тест" в щата, който премахна връзките към местни новини за някои потребители в Калифорния. Компанията също така спря част от собственото си финансиране за местни новини в щата.

Сега, според новото споразумение, Google ще насочи "поне 55 милиона долара" към "некомерсиална обществена благотворителна организация, базирана в журналистическото училище на UC Berkeley", съобщава Politico. Университетът ще разпределя фонда, който включва и "поне 70 милиона долара" от щата Калифорния. Google също така ще ангажира 50 милиона долара за пет години за "съществуващи журналистически програми".

Споразумението също така включва финансиране за "Национален иновационен ускорител за AI". Подробностите за тази програма все още не са ясни, но Google ще отдели "поне 17,5 милиона долара" за тази инициатива, която ще финансира експерименти с изкуствен интелект за местни бизнеси и други организации, включително редакции. Този аспект на сделката, който досега е уникален за споразумението на Google в Калифорния, може да се окаже по-спорен, тъй като може да изостри съществуващото напрежение между издателите и компаниите, работещи с AI

В изявление президентът на глобалните въпроси на Alphabet Кент Уокър похвали "разумното ръководство" на губернатора на Калифорния, Гавин Нюсъм, и други държавни служители за постигането на споразумението.

"Законодателите в Калифорния работиха с технологичния и новинарския сектор, за да разработят съвместна рамка за ускоряване на иновациите в AI и подкрепа на местни и национални бизнеси и неправителствени организации", каза Уокър. "Това публично-частно партньорство се основава на дългогодишната ни история на сътрудничество с журналистиката и екосистемата на местните новини в нашия роден щат, като същевременно създава национален център за върхови постижения в политиката за AI."