"Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще."

Това обявява в кратка позиция пресцентърът на Министерството на образованието и науката днес, след разпространената в социалните мрежи атака на ПП "Възраждане" срещу български учители във Варна, сложили подпис под позиция срещу анти-ЛГБТ промените на Закона за предучилищното и училищното образование.

"Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители", пишат още от МОН.

В публикация на "Възраждане - Варна", по-късно изтрита, хората на Костадинов извадиха 26 имена на учители и техните училища, в която питат родителите дали искат "тези лица" да преподават на децата им, наричат учителите "паразитиращи джендъри", и искат гаранции, че те няма да разпространяват "джендър идеология" в училище.

26-имата варненски учители са само част от над 600-те преподаватели, обявили се срещу закона, предложение на "Възраждане", подкрепено от ГЕРБ, БСП, ИТН, "Величие" и депутатите на Доган, но критикуван от ООН, Съвета на Европа и обект на проверка от Еврокомисията. И всъщност имената са... публични.

Ето какво обещават още от МОН:

"Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище. 

Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти."

Служебният министър Галин Цоков бе критичен към приложимостта на закона при обсъждането му в комисии - а министерството направи справка и обяви на заседанието, че няма нито един сигнал за "ЛГБТ пропаганда" в българско училище. Това не спря Костадинов и неговите хора да дават за примери фалшиви новини, примери за сексуално образование, и книги и помагала, които не са в училищните програми, а се продават на свободния пазар.

Същевременно депутатката от Варна Стела Николова написа, че вече е сезирана прокуратурата за "черния списък", изготвен от хората на лидера с прякор "Копейкин":

"Уважаеми български граждани, които цените свободата и подкрепяте българските учители, бих искала да ви уведомя, че Окръжна прокуратура-Варна е образувала прокурорска преписка за фашистките изстъпления на ПП "Възраждане ", написа тя.

Засега официално от прокуратурата не са потвърдили или отрекли.

И Костадинов сезира прокуратурата - учителите правели "акция" като полицаите

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов все пак реши да коментира случая - макар страниците на "Възраждане", публикували списъка с учители, да го изтриха.

Според Костадинов "повече от 800 учители, директори и училищни психолози" са в списъка. Всъщност подписалите са 667 и сред тях са и университетски преподаватели. 

Отговорът на "Възраждане" ще е да подаде сигнал в прокуратурата. По кой точно член от НК - лидерът не казва, но определя позицията на учителите като "акция", и я оприличава с протестите на полицаи в подкрепа на МВР-министъра Калин Стоянов:

"За една седмица станахме свидетели на две безпрецедентни акции - полицаи излязоха на протест в защита на министър, осъществяващ чадър над купуването на гласове, и учители, организирали подписка срещу закон, забраняващ им да провеждат хомосексуална пропаганда сред децата и учениците", пише той.

Мистерия остава какво свързва двете събития в главата му. 

Реакция и от БХК

Последва реакция и от Българския хелзинкски комитет (БХК). 

БХК ще предостави правна помощ на хора в системата на предучилищното и училищно образование, засегнати от измененията в ЗПУО, съобщиха от сдружението. 

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на политическа партия „Възраждане" на списъка учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения в Закона за предучилищно и училищно образование (ЗПУО), за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите подписали.

Публикуването на списъка бе придружено с риторичен въпрос „Колко [от] родителите са съгласни тези [учители] да имат досег с децата им", внушавайки, че подписалите писмото са опасни за децата. В публикуваното се подбуждат родители да искат обяснения от ръководителите на въпросните учители във връзка с писмото, като за тях е употребена и лексемата „паразитират". 

По този начин „Възраждане" нарушава правото на изразяване и сдружаване на учителите и създава застрашаваща среда за тях. Партията явно цели да създаде среда на противопоставяне и тормоз между родители и преподаватели, което е във вреда на учениците.

В тази връзка БХК е готов да предостави безплатно правна помощ на учители и други служители в системата на предучилищното и училищно образование, засегнати от измененията в ЗПУО чрез конкретни деяния на институции или частни лица, се посочва в съобщението.