"Вижте лицата, които подкрепиха джендър идеологията в училищата на Варна"

С този надпис започва публикация на локалната страница на ПП "Възраждане" в морската столица, пусната вчера, в която хората на Костадинов изброяват поименно 26 варненски учители, подписали се срещу анти-ЛГБТ закона, приет от парламента преди две седмици.

От "Възраждане - Варна" питат родителите дали са съгласни "тези 26 лица" да имат достъп до децата им. А после искат и обяснение от директорите на училищата, в които "паразитират въпросните джендъри".

Оригиналната публикация бе изтрита от страницата, но бързо се разпространи онлайн. Списъкът с имена на учители и техните училища е напълно публичен в подписката.

Учителите са малка част от стотиците в страната, подписали се в подписка срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предвиждащи забрана на "пропагандирането на нетрадиционна сексуална ориентация" в училище - законопроект на "Възраждане", копиран почти дословно от приетия от партията на Путин "Единна Русия" през далечната вече 2013 г. Той бе подкрепен от ГЕРБ, ИТН, БСП, "Величие" и независимите депутати на Доган в парламента.

До момента 667 учители и университетски преподаватели са сложили името си под подписката срещу закона, който вече влезе в сила, след като президентът Румен Радев не наложи вето - за което бе критикува от Съвета на Европа. Тече проверка и на Еврокомисията за съвместимостта на законопроекта с европейското право. Върховният комисариат на ООН по правата на човека вече обяви, че текстът провиторечи на международните договори за човешки права - и българската Конституция.

"Измененията са обществено зловредни - те ще доведат на свой ред до изменения в междуличностните и социалните отношения между всички страни: между ученици и ученици, ученици и учители, ученици и родители, родители и учители, между самите родители, както и до абсурдни и човеконенавистни конфликти вътре в самата професионална общност", пише в позицията на учителите.

"Да, България"-Варна: Да се задействат институциите срещу такива фашистки методи

За момента единствено представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" са реагирали на публикацията на "Възраждане" От варненската организация на "Да, България" излязоха с позиция по темата:

"Местната организация на "Да, България" във Варна остро осъжда публикуването на някакви списъци, с които се настройва обществото и в частност родителите на децата срещу български учители, които само допреди няколко седмици бяха уважавани от всички, а сега са набедени, че разпространяват пропаганда на малолетни и непълнолетни", пишат от ДаБГ-Варна.

И подчертават, че е абсолютно недопустимо да се подстрекават родители, да се анатемосват публично уважавани преподаватели и да се всява страх и недоверие у родителите към учителите на техните деца.

"Това фашистко действие нарушава не само един член от Наказателния кодекс. Ние настояваме да се задействат всички институции в защита на правата на гражданите и да се потърси отговорност за фашистките методи, с които действа една политическа сила", зоват от местната организация.

И призовават всички партии в парламента, особено ГЕРБ, да осъдят действията на ПП "Възраждане".

Кирил Петков: Това е долнопробен език на омразата

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също публикува коментар по темата в своя официален Фейсбук профил. Той определи публикацията на "Възраждане" за "списъкът на омразата" - макар първоначално да беше написал "списъкът на Шиндлер", забравил историческия детайл, че това е списъкът на спасените от Оскар Шиндлер евреи.

"Е, това е пример за политическа пропаганда в училище и използване на нашите деца като политически инструмент! А къде са европейците от ГЕРБ, които подкрепиха първата стъпка към този ужас?", пише Петков.

Важно е да се отбележи, че двама депутати от ПП-ДБ подкрепиха закона на Костадинов на първо четене, петима се въздържаха, половината отсъстваха от зала а почти никой от групата им не участва в дебата по същество. Едва на второ четене депутатите от групата се събраха и гласуваха "против". 48 депутати са нужни за сезиране на Конституционния съд, а 56 гласуваха "против" на второ четене - това означава, че нищо не пречи тези народни представители да пратят закона в КС.

Критични са и ГЕРБ-ери: "Ярък пример за кръчмарска пропаганда"

Грозно и обидно за хиляди достойно български учители - така депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев определи публикацията на "Възраждане".

Георгиев бе сред шепата депутати от партията на Бойко Борисов, гласували "против" законопроекта на Костадинов.

"Тази публикация от партия „Възраждане“ е всъщност ярък пример за кръчмарска пропаганда. Най-малкото, което трябва да направят е да се извинят незабавно на цялото учителско съсловие, а не просто да трият публикациите си", пише още Георгиев. "Категорично никаква пропаганда няма място в българското училище! Но това няма да стане като се въвеждат дефиниции за сексуална ориентация, които нарушават българското и европейско законодателство и създават условия за конфликти, разделение и омраза."

Той не пропуска и да се заяде с Кирил Петков и гафът му със "Списъкът на Шиндлер" - като отбелязва, че бившият премиер трябва да се извини на своите учители "заради това, че нищо не е научил от тях".

Темата коментира и Георг Георгиев - друг от гласувалите "против". 

"Аз като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и още няколко мои колеги, не дадохме своя глас в подкрепа на легислатурата, която твърдя, че без всякакво основание лишава група от общесвото ни от базови човешки права. И ако това не е достатъчно, то сега тези поправки продължават да бъдат оправдание за допълнителна радикализация и преследване на абсолютно основателно несъгласни с тези промени. Отново ще повторя - не какви да е, а български учители!"

Георг Георгиев обаче започва директна атака срещу ПП-ДБ и тяхното частично отсъствие на първо четене - пропускайки удобно факта, че мнозинството му съпартийци гласуваха "за" - и на двете четения.