Независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди-младши е подал документи в Аризона, с които се оттегля от изборите за президент, съобщи държавният секретар на щата Ейдриън Фонтес, цитиран от "Гардиън". Тоест - пожелал е името му да да бъде изтрито от бюлетините в щата.

Очаква се в 21 часа българско време на митинг във Финикс, Аризона прокремълският антиваксър официално да подкрепи кандидатурата на републиканеца Доналд Тръмп. Представители на организация, финансираща кампанията на Кенеди, разкриха пред Ройтерс в сряда, че племенникът на бившия президент Джон Ф. Кенеди иска сделка с десния популист, чрез която в замяна на подкрепата да получи позиция в администрацията на Тръмп.

Републиканецът сподели тази седмица пред Си Ен Ен, че "със сигурност е отворен" за възможността Кенеди да разполага с роля в неговия кабинет.

В средата на 2023 г. 70-годишният адвокат в сферата на екологичното право стартира президентската си кампания като демократ и влезе в борба с президента Джо Байдън за номинацията на партията. Седмици по-късно обаче той обяви, че ще се кандидатира като независим.

По този начин Кенеди не бе изхвърлен от надпреварата на първичните избори за номинацията на партията и логично предизвика обвинения сред демократите, че основната му задача е "открадне" гласове от Байдън на вота през ноември.

Кенеди упорито отричаше тези слухове и твърдеше, че води кампанията си в името на истински "независимите" избиратели, които са недоволни от двупартийния политически модел в САЩ и от "факта", че двете големи партии са подчинени на големите фармацевтични компании. Той обяви и като "фалшива новина" информацията на "Вашингтон пост", че преди Конгреса на републиканците в средата на юли се е пазарил с Тръмп да получи позиция в администрацията му.

Когато Байдън се оттегли от надпреварата, подкрепата за Кенеди се срина в повечето социологически проучвания. Причината за това е, че огромното мнозинство от избирателите му просто не харесват президента и Тръмп. Но когато мястото на Байдън бе заето от вицепрезидентка Камала Харис, значителна част от гласоподавателите на Кенеди обявиха, че ще гласуват за демократката. От това следва, че отказът на Кенеди от надпреварата, дори и да не подкрепи изрично Тръмп, ще помогне именно на републиканеца. Тъй като мнозинството от останалите му избиратели или са лоялни само на него, или са по-склонни да подкрепят Тръмп в директен двубой с Харис. 

Така ако на днешния митинг "независимият" кандидат подкрепи Тръмп, той ще докаже, че основна мисия на кампанията му действително е била да саботира Демократическата партия. Както и че е готов да жертва имиджа си на борец за околната среда в името на това да влезе в кабинета на личност, която през 2024 г. отрича глобалното затопляне.