Джо Байдън ще се изправи срещу Доналд Тръмп в битка за Белия дом този ноември в реванш на сблъсъка им от 2020 г.

Отвъд форсмажорни обстоятелства някой измежду двамата ще победи. Но на бюлетините ще присъстват имената и на други кандидати, чието участие може да се окаже решаващо за резултата от изборите.

Според проучване на "Емерсън Колидж" от 5-6 март, с анкетирани 1350 регистрирани гласоподаватели, Байдън би получил повече гласове от Тръмп в директен сблъсък между двамата (51% срещу 49%). В момента обаче, в който в изследването биват добавени имената на следващите трима кандидати с най-голяма подкрепа сред избирателите, ролите се разменят - републиканецът взима преднина пред демократа (43% срещу 42%).

Въпросните трима кандидати се определят като "леви" и по много въпроси програмните им предложения се доближават значително повече до предизборните обещания на Байдън, отколкото до ангажиментите на Тръмп. Изключение може да открием само в сферата на външната политика. По-конкретно - войната в Украйна.

Марка "Кенеди"

Третият по популярност кандидат в президентската надпревара на САЩ е Робърт Кенеди-младши. Адвокат в сферата на екологичното право, до 2020 г. той бе известен най-вече с борбата си за опазването на околната среда, заради което през 1999 г. е определен от списание "Тайм" за "герой на планетата" (наред с други активисти от Riverkeeper - организация, спомогнала за изчистването на река Хъдсън). Преди 4 години благородната му кауза бе изместена на заден план от темата на деня - COVID-19. Племенникът на бившия президент Джон Ф. Кенеди се превърна в своеобразен духовен лидер на антиваксърското движение в Америка.

Той и до днес обвинява Джо Байдън за убийството на стотици хиляди американски граждани, покрай организираната от Вашингтон кампания по ваксиниране. Според Кенеди на съвестта на американския президент тежи и смъртта на стотици хиляди... украински граждани. Наред с повтарянето на обичайните руски опорки (поетият уж ангажимент да не се разширява НАТО на изток; украинците извършвали геноцид в Донбас; Крим бил изконно руска територия) "демократът" обвинява САЩ, че са управлявали биолаборатории на украинска земя "за събиране на руска и китайска ДНК" с цел производството на генномодифициращо оръжие.

Това била причината за инвазията на Русия в Украйна, която Москва извършила "добронамерено".

В анкетата на "Емерсън Колидж" Кенеди получава 6% от вота. Това е консервативна оценка - според съвместно изследване от края на февруари на агенция "Харис" и Центъра за американски политически изследвания на Университета "Харвард" Кенеди би получил умопомрачителните 18% от вота. Трябва да се върнем чак до 1992 г. при независимата кандидатура на милиардера и либертарианец Рос Перо, за да открием кандидат с по-голяма подкрепа (18,9%), който да не е представител на демократите и републиканците. Перо и до днес е обвиняван, че е отнел значителен дял от избирателите на Буш-старши и е подпечатал победата на демократа Бил Клинтън.

В случая потърпевш изглежда ще е Байдън. Въпреки отблъскващата за здравия разум антиваксърка и прокремълска пропаганда, които импонират на крайните тръмписти, марката "Кенеди" привлича повече избиратели на Демократическата партия.

"Антигангстерът"

През 2020 г. популярният крайноляв професор по философия Корнел Уест активно обикаляше американския ефир и призоваваше демократите да се обединят в "антифашистка коалиция" и да подкрепят Байдън.

През 2023 г., след като обяви, че ще се кандидатира на президентските избори (първоначално от Народната партия, после от Зелената, понастоящем - независим), Уест призна, че в крайна сметка не е гласувал за демократа. Защо? Ето обяснението:

"Когато влязох там (в стаята за гласуване), не знам дали не бях поразен от Светия дух. Казах си: "Не, не мога да гласувам за този гангстер", обяснява Уест в интервю пред "Политико".

По-нататък в разговора Уест уточнява защо възприема президента Байдън за "гангстер"

"Тръмп повече ме притеснява за вътрешната си политика. Байдън повече ме притеснява по отношение на външната. (...) Просто отказвам да избирам между алтернативни гангстери".

В началото на руската инвазия Уест осъжда "специалната военна операция" и нарича Путин... "гангстер". След старта на предизборната си кампания през юли 2023 г. той публикува следната позиция:

"Нека не се заблуждаваме: НАТО е разширяващ се инструмент за глобална мощ на САЩ, който провокира Русия към престъпна инвазия и окупация на Украйна. Тази прокси война между Американската империя и Руската федерация може да доведе до Трета световна война. Трябва да спрем войната и военните престъпления (включително употребата на касетъчни бомби, използвани от всички страни) и да стартираме дипломатически преговори, които да доведат до справедлив мир. Както пише великият У. Е. Б. Дюбойс през 1945 г. - "изглежда виждам очертана Третата световна война, основана на потискането на Азия и задушаването на Русия". Демократическата партия е партия на войната и "Уолстрийт", насочена срещу Русия и Китай!"

В изследването на "Емерсън Колидж" "антигангстерът" получава 2% от вота, като почти всичките му избиратели са чернокожи демократи - най-лоялната избирателна група на Байдън. На изборите през 2020 г. 92% от афроамериканските гласоподаватели подкрепиха действащия президент. Благодарение и на Уест.

"Зелено човече"

Рос Перо не е последният кандидат-президент, критикуван, че е наклонил везните в сблъсък между републиканец и демократ. Тази значима за историята роля изигра и лидерката на крайнолявата Зелена партия - Джил Стайн. Тя получи едва 2% от вота през 2016 г., от които предполагаемо над 90% щяха да отидат в полза на Хилъри Клинтън. Ако мнозинството от избирателите на Стайн бяха подкрепили Клинтън, тя щеше да спечели изборите в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Победа в тези три щата щяха да са достатъчни, за да стане президентка на САЩ.

Фокус на предизборната кампания на Стайн през 2016 г. "империалистическата" външна политика на Клинтън. Очаквано - все пак номинацията на Демократическата партия бе държавна секретарка в администрацията на Обама. И все пак трудно може да се обясни скандалното предположение на кандидат-президентката, че много по-вероятно е Клинтън да използва ядрено оръжие, отколкото Тръмп.

Няколко месеца след победата на републиканеца започнаха да излизат притеснителни детайли относно предизборната кампания на Стайн. Едва тогава бе обърнато повече внимание на снимки от тържествена вечера в Москва от декември 2015 г. по случай 10-ата годишнина от основаването на руската медия RT. На тях се вижда, че Стайн седи на една маса с Путин и непосредствено до говорителя на Кремъл Дмитрий Песков (до руския президент е разположен пенсионираният американски генерал-лейтенант Майкъл Флин, който бе първият съветник по национална сигурност на Тръмп). 

От екипа на Стайн обясниха, че тя е посетила гала вечерята, за да отправи призив за "мир и дипломация" и че Путин е присъствал закратко. Впоследствие Ен Би Си Нюз изчисли, че през 2015 и 2016 г. руските медии RT и "Спутник" са публикували над 100 положителни статии за лидерката на зелените.

През 2018 г. пред Сената на САЩ бяха представени доклади, доказващи, че Агенцията за интернет изследвания на покойния шеф на "Вагнер" Евгений Пригожин активно е подпомагала кандидатурата на Стайн чрез публикации в социалните медии, насочени по-специално към афроамерикански гласоподаватели. Ето едно послание в "Инстаграм" на фалшив канал с името woke_blacks, създаден от руските хакери:

"Извинението, че загубата на вота на чернокожи за Хилъри е победа за Тръмп, е глупост. Може и да е късно, но май ще е по-добре вместо нея да подкрепите Джил Стайн".

Така и не бе доказано дали кандидат-президентката на Зелената партия е знаела за помощта на Пригожин. Изследователите на "Емерсън Колидж" ѝ дават само 1 процент. Той обаче може да се окаже ключов - Стайн и този път присъства на бюлетините в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

За финал ви оставяме с коментар на лидерката на зелените за войната в Украйна от 23 февруари 2023 г. Ето кратък цитат (тук може да намерите цялата позиция).

"Руската инвазия беше провокиран отговор на по-големия, по-убийствен и незаконен стратегически план на американската империя, в който "прекомерното разширяване" и победата над Русия е само малка част от картината. Така че - да, Русия незаконно нахлу в Украйна, но го направи с опрян в челото пистолет или в този случай - ядрени ракети. В сравнение с мобилизацията на САЩ към незабавна ядрена война, когато ролите бяха разменени с руските ядрени оръжия в Куба (Кубинската криза), тази реакция (инвазията в Украйна) беше сравнително умерена".

"Полезни кандидати"

Русия тръпне в очакване отново да види Тръмп в Белия дом.

Тръмп, който обяви правото на Москва да погълне украински територии с рускоезично население.

Тръмп, който призова Русия да атакува членки на НАТО.

Тръмп, който обеща да сложи край на войната за 24 часа. Как? Вероятно чрез оказване на натиск върху Зеленски да преговаря или спиране на американската помощ за Украйна.

Няма данни Кенеди, Уест или Стайн съзнателно да си сътрудничат с Кремъл, за да саботират кандидатурата на Байдън. Но са "полезни" - спор не може да има.

От малодушния неутралитет на Уест, през перфидния изолационизъм на Стайн, до радикалните бълнувания на Кенеди - Русия определено има защо да бъде доволна.