Изкуственият интелект удря най-силно технологичния сектор, сочат анализи на пазарните наблюдатели - само от началото на годината са съкратени 203 хил. служители, след 256 хил. съкратени през цялата 2023-та. Причината е както резкият бум по време на пандемията, така и навлизането на AI в сектора.

Все повече компании правят масови съкращения, основно заради употребата на изкуствен интелект и машинно обучение, в което инвестират - вместо в хора. Cisco, Dell, Meta, Amazon и други наливат милиарди в AI за сметка на работници.

А и в какви хора ще инвестират също ще се промени - от Microsoft заявиха, че скоро ще спрат да наемат програмисти, които не използват AI.

Все още са нужни програмисти и софтуерни инженери, просто по-малко от преди и с умения в употребата на големите езикови модели за програмиране. Това се оказа и една от областите, в които AI е най-ефективен, въпреки първоначалния скептицизъм на сектора.

При писането на код липсват и етичните съображения на другия аспект на AI - създаване на изображения, творчески текстове, музика и пр., при които се ползват творбите на хора.