Атанас Илков е вероятната номинация за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. Това алармираха представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в последните часове. Те изразяват недоволство от евентуалното издигане на Илков.

Днес в 10:00 президентът Румен Радев приема премиера Димитър Главчев, който е номиниран отново за служебен министър-председател. Очаква се Главчев да предложи състав на нов Министерски съвет.

Кирил Петков от ПП-ДБ написа снощи във фейсбук:

„Борисов и Пеевски искат да направят Атанас Илков шеф на МВР. Мария Габриел ни предлагаше него за министър на вътрешните работи преди Калин Стоянов. Тогава го отхвърлихме заради Лясковец и Пеевски, разбира се. Не сме си променили мнението и днес. Само масово гласуване на изборите ще им обърка сметките. Нищо друго!“

Тази сутрин пред Нова тв друг депутат от ПП-ДБ – Явор Божанков, изрази недоволство:

„За нас Атанас Илков не би бил решение, нито изненада, предвид мотивите на Борисов. Той не поиска оставката на Калин Стоянов, която ние искаме отдавна, защото млади хора бяха пребити на морето от служители на реда без последствия или заради дезорганизацията с гасенето на пожари, а заради имагенерен повод, който Борисов си намери – свит юмрук”.

Според източници на Nova за поста на вътрешен министър се обмислят трима души - Тони Тодоров, Стоян Темелакиев и Атанас Илков.

Илков в момента е директор на ГД "Национална полиция". 

През 2014 година той бе шеф на Криминална полиция и водеше акцията на МВР, когато въоръжен мъж се бе барикадирал в Лясковец. Случаят завърши със загинал полицай и трима ранени.

Илков е бил шеф и на пловдивската полиция.