Платформата за таксиметрови услуги Uber беше глобена в Нидерландия с 290 милиона евро за незаконни операции с лични данни. Това съобщиха Франс прес, Ройтерс и БТА.

Санкцията на нидерландския Орган за защита на личните данни (DPA) е заради това, че компанията е изпращала личните данни на шофьорите на Uber в САЩ. Това представлява нарушение на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR). От регулатора все пак уточняват, че компанията е прекратила практиката преди време.

Разследването е било започнато след оплакване на френски шофьори на таксита. Френският регулатор за защита на личните данни (CNIL) обяви, че е сътрудничил с колегите си в Нидерландия, където е основната база на Uber в Европа.

"Uber е изпращала лични данни на европейски шофьори на таксита в САЩ, без да се погрижи да ги защити по правилния начин. Това е сериозно нарушение на европейските правила", пише в решението на нидерландските власти.

"В Европа GDPR защитава основните права на хората, като изисква компаниите и правителствата да третират личните данни внимателно", коментира председателят на DPA Алейд Волфсен. "За съжаление това не е даденост извън Европа и има много правителства, които могат да злоупотребят с тези данни".

Говорител на Uber e обяснил в имейл до Ройтерс, че трансферът на данни е бил в съответствие с европейските правила за защита на личните данни по време на тригодишен период на сериозно напрежение между ЕС и САЩ по темата.

"Това грешно решение и изключително голямата глоба са напълно необосновани. (...)  Ние ще обжалваме решението и се надяваме здравият разум да надделее", допълниха от компанията.