Качвайки се в джакузито в задния си двор, който гледа към планината Санта Моника, Матю Пери произнася само няколко думи:

„Бийте ми една голяма.“

По-късно от съдебните документи става ясно, че „една голяма“ всъщност означава „голяма доза кетамин“, пише Би Би Си.

Кетамитът е упойка, която става популярна като медикамент за лечение на депресия и тревожност. Често той е наричан и „парти наркотик“, защото човек започва да халюцинира.

Подобно на кокаина, кетаминът обикновено се смърка под формата на бял кристален прах, тъй като това води до най-дълготрайни ефекти. Ефектът му продължават до максимум 2 часа. Веществото също така може да се инжектира или да се пуши.

Кетаминът под формата на капки или таблетки е по-малко популярен, тъй като халюциногенните ефекти не са толкова силни. Чистотата на нелегалните продукти обикновено е неизвестна, което често води до предозиране, обясняват експертите по наркомания.

Инжекцията кетамин е била третата за деня на актьора Матю Пери. Часове след тази фатална доза, един от героите в сериала „Приятели“ вече е мъртъв – той беше намерен по очи в джакузито си на 28 октомври 2023 г.

Медиците не са успели да направят нищо – те просто са констатирали смъртта му, а след това съдебният лекар е установил, че причината за смъртта му е висока доза кетамин.

Подробностите за последния ден от живот на Матю Пери бяха разкрити в съдебните документи след проведеното полицейско разследване, което в крайна сметка доведе до повдигане на обвинения срещу петима души, свързани със смъртта на актьора.

Документите предлагат не само задълбочен поглед върху зависимостта на Матю Пери към наркотиците, а и към холивудската наркомрежа.

Лекари и експерти разказват за Би Би Си, че нарастването на популярността на кетамина като „парти наркотик“ през последните години е причинило експлозия на пазара – в Холивуд са се появили десетки клиники, които предлагат инжектирането на малки дози кетамин или рецепта за неговото закупуване от аптеката.

Лекарството се разпространява масово и онлайн. То става част и от пазар на незаконни наркотици.

„Изключително лесно е да се получи това лекарство, независимо дали се купува онлайн, от пласьор или с рецепта, издадена от клиника. Има знаменитости, които получават рецептите си за кетамин от мен. Суперлесно е, изобщо не е трудно.

Аз дори дадох номера на телефона си на една знаменитост, за да ме търси в случай на спешна нужда. Той обаче започна да ми звъни непрекъснато и накрая бях принуден да го блокирам“, обяснява пред Би Би Си д-р Дейвид Маджуби, който е президент на American Board of Ketamine Physicians.

Федералните власти заявиха, че тяхното разследване на смъртта на Матю Пери е разкрило „широка подземна престъпна мрежа“ от доставчици на наркотици, които са продавали кетамин в Лос Анджелис.

„ВИП лечението обикновено не е най-доброто решение за знаменитостите. Лекарите обаче също са хора и въпреки полагането на Хипократовата клетва, не всеки я спазва“, коментира темата и д-р Джерард Санакора, директор на Програмата за изследване на депресията в Йейлския университет.

Той пояснява, че всеки лекар би дал рецепта на ВИП пациент срещу покана за голямо звездно парти или дарения за изследователска програма.

Друг лекар, практикуващ в Лос Анджелис, който управлява няколко центъра за управление на болката (медицинско състояние, за което се предписва кетамин), нарича разпространението на кетамина „новия див запад“. Той описва пред Би Би Си отношенията между лекари и знаменитости, на които е станал свидетел.

„Всеки тук иска да е лекар на знаменитост, защото така и той става известен. Звездите не са свикнали да им се казва „не“, а медиците – колко и странно да е това, са склонни да си крадат такива пациенти. От една страна това е „странна връзка“, а от друга – притеснителен бизнес модел“, разказва той, но държи да остане анонимен.

Гарет Браукман, който е изпълнителен директор Център за рехабилитация и детоксикация в Холивуд, твърди, че около 20-30% от пациентите им работят във филмовата индустрия. Той от години наблюдава нарастването на пристрастяването на звездите към кетамина.

„Хората често се отдават на изкуство заради неща, които са преживели – в повечето случаи става дума за някаква травма. И като добавите това, че за Лос Анджелис е повече от нормално да се приемат наркотици – особено на партита, до пристрастяване се стига много лесно“, категоричен е Браукман, цитиран от бТВ.