Свързаната със социалната медийна платформа Telegram криптовалута Toncoin загуби около 2,7 милиарда долара от пазарната си капитализация, след като съоснователят на приложението за съобщения Павел Дуров беше задържан.

Toncoin, токенът на The Open Network, поевтиня с повече от 20%, след ареста на летище в Париж в събота по подозрение, че Дуров не е предприел стъпки за предотвратяване на криминално използване на Telegram, припомня Блумбърг, цитиран от БНР. Малко по-късно през днешния ден валутата е възстановила част от стойността си.

Блокчейнът The Open Network — или TON — има достъп до 900 милиона месечни потребители на Telegram чрез партньорството си с платформата и се стреми да активира услуги като плащания в приложения и игри.

От фондацията зад проекта за виртуалната валута подчертават, че са отделени от Telegram. Но връзките между компанията за съобщения и TON наредиха токена сред най-нашумелите крипто инициативи.

Милиардерът Дуров, който беше арестуван във Франция, е и главен изпълнителен директор на Telegram. Базираната в Дубай компания разпространи изявление, в което се казва, че спазва европейските закони, включително Закона за цифровите услуги, и че Дуров "няма какво да крие".

"Твърде рано е да се каже" какво въздействие ще има задържането на Дуров върху Telegram в по-дългосрочен план, коментира Ричард Галвин, съосновател на хедж фонда DACM, който закупи TON токени в началото на 2023 година. Реакцията на пазара през уикенда "отрази тази несигурност в цената на TON", добави той.

Галвин коментира, че основната привлекателност на връзката TON-Telegram "е възможността да се въведе огромната потребителска база на Telegram в крипто функционалност", както и че "всичко, което отслабва конкурентната позиция на Telegram, е отрицателно за TON".

Стойността на активите, заключени в блокчейна TON, се повиши тази година до рекорден връх от 1,1 милиарда долара през миналия месец. Сега капитализацията им спадна към 667 милиона долара, според данни на DefiLlama. Стойността на Toncoin се е увеличила над три пъти през последната година.