Клетвата на новото служебно правителство ще е утре в Народното събрание (НС) от 11:00, научи Клуб Z неофициално от депутати и от администрацията на парламента. Засега заседание не е свикано от председателя на Рая Назарян. Това се очаква да се случи утре след издаването на съответния указ от президента Румен Радев. Държавният глава трябва да назначи служебен кабинет отново с премиер Димитър Главчев и да насрочи предсрочните парламентарни избори за 27 октомври. Съставът на бъдещия Министерски съвет (МС) днес бе представен от Главчев пред президента, като този път Радев го одобри за разлика от този на Горица Кожарева преди седмица.

Депутатите в момента са в лятна ваканция до началото на септември. Някои са и на почивка в чужбина. Любопитно е дали ще се събере кворум за заседанието утре. Ако това не се случи, би станал куриоз и служебният кабинет няма да може да встъпи в правомощия.

Справка на Клуб Z обаче показа, че въпреки критиките от някои парламентарни групи заради обявения състав на МС те нямат намерение да бойкотират заседанието. Става въпрос конкретно за „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Възраждане“, които обявиха, че и кабинетът „Главчев 2“ ще е подчинен на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски. Двете формации ще изпратят депутати за кворума утре, увериха от там пред Клуб Z.

Основен проблем според ПП-ДБ и „Възраждане“ е бъдещият вътрешен министър Атанас Илков, който подобно на сегашния - Калин Стоянов, бил свързан с Пеевски. Кой ръководи МВР е важно от гледна точка на честността на изборите и толерантността на силовото ведомство към изборни престъпления – купуване на гласове, фалшификации и т.н.

За първи път служебно правителство се закле пред парламента на 9 април т.г. Става въпрос за настоящия кабинет "Главчев 1". Според промените в Конституцията от миналата година назначаването на служебните кабинети е при нови правила - при силно орязани президентски правомощия, като Народното събрание вече не се разпуска от държавния глава. 

При клетвата на "Главчев 1" проблеми с кворума нямаше. Тогава се регистрираха 207 народни представители в 240-членния парламент. Тогава заседанието протече без никакви изказвания и в рамките на броени минути. За кворум са нужни поне 121 депутати. 

И за утре е предвидена само една точка в дневния ред - полагането на клетва от правителството "Главчев 2".