Без изненада: смяната на Калин Стоянов с Атанас Илков като служебен министър на вътрешните работи не успокои политическите страсти и съмненията на някои от формациите, че един човек на Пеевски е заменен с друг човек на Пеевски - останаха. Коментари в тази посока направиха от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане". Новото (временно) ръководство на БСП пак запази "неутралитет".

Съмнения имат и в ДПС на почетния председател Ахмед Доган. А от ГЕРБ и хората на Пеевски мълчат. Както и "Има такъв народ".

Ето и реакциите към момента:

ПП-ДБ: Калин Стоянов сменен с Калин Стоянов

"В последните седмици предупреждавахме, че Калин Стоянов може да бъде сменен с нов Калин Стоянов, т.е. човек, за който имаме достатъчно информация, че по-скоро ще прокарва интересите на г-н Пеевски, конкретно във връзка с изборите.

За съжаление, Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски, правейки това предложение.

Г-н Илков има възможност да покаже, че ще се бори с изборните престъпления, че ще пресича купуването на гласове и по този начин реално единствените гласове, които Пеевски има, които са от гледна точка на данните, които имаме, от купен и контролиран вот няма да се състоят и той няма да може да запази своето влияние в следващ парламент" - коментира пред БНР Божидар Божанов (ПП-ДБ).

По-директен бе съпартиецът му в "Да,България" Ивайло Мирчев, който минути след предизвестеното обявяване от новия-стар служебен премиер Димитър Главчев на името "Илчев", обяви в социалните мрежи:

"Новият МВР министър е "още от същото". Зависим от Пеевски. Ефектът: няма да има кой да пречи на купувачите на гласове."

Пак пред националното радио, коментар направи и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, един от поддръжниците на Доган в битката, която Пеевски води срещу него.

ДПС на Доган: Лакмусът ще е отношението към Пеевски

"Големият въпрос е, каква политика ще изпълнява това правителство и лакмусът ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев.

Ако вътрешният министър прави това, което прави предишният, говорим за тенденциозност и политическа намеса, и за управление на хора, които имат своите зависимости.

Нека дадем необходимото време на това правителство да видим на какво е способно. Призовахме го да прояви демократичен стандарт към всички политически сили", каза Кючюк", посочи Кючук.

Както е известно, хората на Доган обвиниха кабинета "Главчев" в обслужване на частния интерес на непочетния председател чрез кадруване в областните управи. Факт - Главчев, иначе кадър на ГЕРБ, направи редица смени, назначавайки хора на Пеевски и махайки такива, декларирали вярност на Доган.

"Възраждане": Новото правителство е като старото, само че е ново

Няма изненада и в позицията на "Възраждане":

"Новото правителство е като старото, само че е ново", каза пред БНР зам.-председателят й Цончо Ганев и декларира, че няма как да му имат доверие. 

"По презумпция министърът на вътрешните работи на едно служебно правителство трябва да съблюдава и да направи така, че да има честност на изборите по отношение на купения и контролиран вот, а с министър, който е тясно обвързан през всичките тези години с Пеевски - това нещо започва още по времето на правителството на Орешарски, когато главният секретар, назначен персонално тогава от Пеевски, беше с един от неговите най-близки хора, беше именно сега предложеният министър на вътрешните работи. Няма как да му имаме доверие, че ще спре схемите за купуване на гласове", заяви още.

БСП: Премиерът се е съобразил 

Позицята на БСП пък не е съвсем позиция. 

"Добре е, че премиерът се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър.

По отношение на останалите министри това е същият състав на кабинета", заяви лаконично Атанас Зафиров, изпълняващ длъжността председател на Столетницата.

Временното ръководство на БСП и досега избягваше да коментира свързан ли е сегашният министър Калин Стоянов с Пеевски и говори предимно за това, че трябва да има консултации за българския еврокомисар, като слуховете спрягат за потенциален кандидат и бившия лидер на партията Сергей Станишев.

"Очакваме от  премиера спешни консултации с партиите по отношение на българската кандидатура за еврокомисар. Ако бъдем поканени на такива консултации, сме готови да предложим имена. Смятаме, че това е първата и най-важна задача пред този кабинет с оглед на скъсените срокове – по-малко от седмица, и реалната възможност България да получи добър ресор за еврокомисар, но това няма как да стане без диалог с политическите сили, не пропусна да отбележи и днес Зафиров, цитиран от БТА.