"От днес започва захлаждане до петък - събота, а някъде и в неделя. Освен лекото захлаждане ще имаме валежи, което е крещящо необходимо“.

Това каза пред бТВ тази сутрин климатологът проф. Георги Рачев.

„Септември ще започне с едно сравнително по-сухо и топло време. В низините температурите ще се върнат до 33 градуса. Няма да има жеги, характерни за юли и август, но температурите ще се над нормалното“, посочи той.

„В четвъртък в синоптичната обстановка в България ще се оформи малко циклонче над Южното Черноморие. Колегите от Германия са загатнали за един ретрограден черноморски циклон“, обясни климатологът.

„Той върши нещата обратно - има си собствен почерк. Той ще се движи обратно. Това означава валежи. Хубавото е, че Югозападна България ще получи една добра доза валежи на фона на това безводие“, добави проф. Георги Рачев.

Днес в София отново ще бъде топло, като температурите ще достигнат 32 градуса. Те ще се понижават до събота, а от неделя отново ще се повишат.

Повече облачност ще има в Пловдив в петък. Във Варна температурите ще се понижат до 26 градуса. Рано сутрин температурата ще е над 20 градуса.

До обяд във вторник, 27 август, в повечето райони на България ще преобладава слънчево време, съобщават и от НИМХ.

Следобед обаче по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми.

Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток.

Не се очакват опасни метеорологични явления.

Максималните температури през деня ще са между 30 и 35 градуса.

В планините условията за туризъм ще са подходящи до ранния следобед, когато ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще има краткотрайни превалявания от дъжд.

Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 24 градуса, на 2000 метра - около 16 градуса.

По Черноморието сутринта все още краткотрайни превалявания от дъжд ще има в крайния южен участък. В останалата част от крайбрежието преди обяд ще преобладава слънчево време.

За Варна и Балчик прогнозата е за облачно време с възможност за дъжд и гръмотевици.

Температурата на въздуха и на морската вода са почти идентични - около 27-29 градуса, като на места достига до 30 градуса на слънце. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Според синоптичната прогноза на НИМХ до 2 септември въздушната маса над страната ще е неустойчива.