Президентът Румен Радев е нарушил Конституцията със смяната на служебния министър-председател, обяви в кулоарите на парламента (съ)председателят на ДПС Делян Пеевски.

"Много ми е интересно да се провери как г-н Радев е отменил указа за предишната посочена премиерка (Горица Кожарева - б.р.). Той на практика не е президент, щом е нарушил Конституцията", каза Пеевски. "Ако съдът се произнесе, че президентът е нарушил Конституцията, то няма нужда от процедура по импийчмънт."

Председателят на ПГ на ДПС обаче призна, че неговата партия не може да сезира Конституционния съд по въпроса. За това са нужни две трети от депутатите, а "всички партии са на колене" пред Радев, по думите на Пеевски.

"Той е просто един крадец с цялата му шайка. Аз ще го разоблича и гарантирам, че България ще е на българите, а не на Русия и Москва", каза гръмко (съ)председателят на ДПС. 
 

В България всъщност няма точно "импийчмънт", макар често да ползваме англоезичния термин. У нас вместо това е налице обвинение срещу президента, за което са нужни поне 161 депутати. Ако установи държавна измяна или нарушение на Конституцията, Конституционният съд прекратява пълномощията на държавния глава. Съдът няма как да се произнесе, без да бъде сезиран от депутатите, противно на това, което твърди Пеевски.

"Аз ще го разоблича и гарантирам, че България ще бъде на българите, няма да бъде на Русия и Москва", допълни председателят на ДПС.

Той добави, че оценката за служебното правителство трябва да даде този, който го е назначил, след като е нарушил Конституцията. 

Пеевски коментира и обвиненията на ПП-ДБ и "Възраждане", че и новият вътрешен министър Атанас Илков е негов приближен.

"Аз както ги слушам, всички вътрешни министри са мои. Всички министри са мои, премиерът е мой, само президентът не е мой , а може и той да е мой, и това може да чуя от тях“, отбеляза иронично той.