България се подготвя да реализира милиардна дългова емисия на международните пазари. Вероятно ще се търсят 3,5-4 млрд. евро преди предстоящото плащане по голям падеж на 3 септември.

Това пише "Капитал", позовавайки се на свои източници. Според изданието финансовото министерство сондира интереса на инвеститори за потенциална емисия с 8- и 20-годишни книжа в евро и 12-годишни в долари.

Практиката досега винаги е била рефинансирането на големите падежи да се осигурява доста по-рано. Този път обаче, вероятно заради политическата несигурност, падежът на 3 септември на 1,493 млрд. евро (около 2,9 млрд. лв.) буквално чука на вратата след седмица.

Стигна се и до опасност предстоящото плащане следващата седмица да се направи от фискалния резерв, коментира икономическата медия. Според седмичния баланс на управление "Емисионно" към 23 август депозитът на правителството в БНБ е 8,5 милиарда лева.

Изваждането на близо 3 млрд. лв. за падежиращата емисия, както и нужните в началото на месеца над 1 млрд. лв. за пенсии биха изпилили резерва до критични нива.

Консултантите на България по средносрочната програма за пласиране на дълг с лимит до 20 млрд. евро (BNP Paribas, Citi, ING и UniCredit) са започнали днес да сондират интереса с потенциални инвеститори. Очакванията на пазара са пласирането на дълга да се случи още тази седмица. Това е първо излизане на страната на международните дългови пазари от миналата есен, когато бяха набрани 2,3 млрд. евро, припомня изданието.

Очевидно е, че България действа леко притисната от сроковете, а и емисиите, провеждани през август, не се случват толкова често.

Въпреки това моментът не изглежда неудачен, а доходностите по държавните облигации в последните седмици чувствително се подобриха, коментира "Капитал". Ако в началото на годината доходността по 20-годишните германски бондове надхвърляше 3%, през юли те вече се търгуваха при нива около 2,8%, а сега нивата са малко над 2,5 на сто. Аналогично, при 8-годишните бондове, сегашните нива от около 2,12% са доста под юлския пик, надвишаващ 2,6 процента.

В понеделник финансовото министерство пласира осмата поред дългова емисия от 200 млн. лв. от началото на годината. Така набраната сума за 2024 г. на вътрешния  пазар достигна 1,7 милиарда лева.

По план до края на годината финансовото министерство иска да набере още 1,15 млрд. лв. на вътрешния пазар. За септември са предвидени още два аукциона на 3- и 6-годишни книжа на обща стойност 400 милиона лева.

По-ниската доходност по дълговите инструменти се дължи изцяло на подобрената международна конюнктура, но всъщност в сравнителен план условията, при които се финансира България, се влошават, посочва "Капитал".