ДПС, но монолитна като партия, отново е втора политическа сила, получавайки подкрепата на 15,4% от заявилите, че ще гласуват на предсрочния парламентарен вот през октомври. Ако се яви като две отделни фракции - на Ахмед Доган и на Делян Пеевски, то и двете ще влязат в следващото Народно събрание. Неизвестната е само коя с колко.

Този извод направи социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков, представяйки в сутрешния блок на бТВ последното проучване на агенцията, финансирано от телевизията. То е проведено в периода 13-23 август, сред 1038 пълнолетни граждани.

Заради неизвестните във войната Доган/Пеевски, ескалирала вчера с решението на хората на Доган да изключат Пеевски и компания от партията, Живков подчерта, че към момента социологията мери ДПС като монолитна партия.

"Вероятно този резултат няма да е същият на изборите - в зависимост от това как ще се развият събитията. Дори да се раздели ДПСна две фракции, и двете имат място в следващия парламент", посочи той.

Въпреки това "Маркет" отчита мобилизация сред електората на Движението, което от трето място при последните измервания се връща на второ.

ГЕРБ отново е първа с 21,9 на сто подкрепа от заявилите, че ще гласуват

ДПС - 15,4%

"Продължаваме промяната-Демократична България" е трета с 14,3% подкрепа

"Възраждане" получава 11,5 на сто

БСП взима 6,2%

Под 4-процентната бариера за влизане в парламента засега остава "Има такъв народ", но все пак е близо до нея.

ИТН получава 3,2 на сто подкрепа.

Едва 2 на сто се падат на "Величие" - изненадата в 50-ото НС, разпаднала се само две седмици след влизането си

25,5 на сто от избирателите не са решили за кого ще гласуват, а цели 16,7% заявяват, че няма да отидат до урните. Опцията при гласуването "Не подкрепям никого" декларират 2,5 на сто.

Декларираната избирателна активност е 42 на сто, обяви още Живков, но направи уговорката, че проучването е правено в разгара на летния сезон и предизборната кампания все още не е започнала. 

45% са заявили, че са наясно за кого ще гласуват. Това са т. нар. твърди ядра. 27 на сто са по-скоро сигурни кой е избраникът им. 15% са декларирали "нито съм сигурен, нито не съм". По-скоро не са сигурни 8 на сто, а 5 - изобщо не са.

Анкетираните масово са заявили, че очакват от формациите, които подкрепят, позитивна кампания, както и лидерски дебати.

"Маркет линкс" е измерила и одобрението към кабинета "Главчев". Ползва се с едва 15 на сто одобрение срещу 51% неодобрение.

На дъното, както обикновено, е парламентът. С едва 7 на сто одобрение и цели 72 неодобрение.