След края на мандата му като президент на САЩ Джо Байдън заминава за Русия инкогнито, за да разбере "защо санкциите му срещу руснаците не работят". Това накратко е началото на сюжета на новия ситком Goodbye ("Довиждане"), планиран да бъде излъчен по руския телевизионен канал TNT.

По време на тайната си визита Байдън губи паспорта си и се озовава в капан в Русия. Това го принуждава да живее в панелка и да работи като учител по английски, за да спести пари, така че да си купи нов паспорт да се прибере у дома.

"Междувременно агенти на ЦРУ отвеждат руския пенсионер Иванович, който прилича точно на Байдън, в Съединените щати", обясняват от TNT (иронията е, че именно по адрес на руския президент Владимир Путин редовно се появяват слухове, че използва двойници - бел. ред.)

Руският актьор Дмитрий Дюжев, който е най-известен с ролята си на "Космос" в хитовия гангстерски сериал "Бригада", ще влезе в образа на Байдън.

Снимки, направени по време на продукцията на "Довиждане", показват Дюжев, облечен в сребристосива перука и с перлено бели протези.

"Наистина съм любопитен да видя какво ще излезе от нашия смел експеримент и дали публиката ще може да ме разпознае Байдън в мен", обяви актьорът, цитиран в прессъобщението на TNT. "Въпреки това мога да гарантирам, че ще бъде една мила, реалистична и забавна история", добави Дюжев.

Кремъл финансира редица филмови и телевизионни проекти, предназначени да пропагандират опорни точки на руския режим под прикритието на благородната мисия "забавление".

През март, например, руската държавна телевизия започна да излъчва сериал, представящ пред руснаците алтернативна версия на украинската революция на Майдан от 2013-14 г., която Москва без никакви доказателства твърди, че спонсориран от САЩ държавен преврат. Целта е да оправдае пълномащабната си инвазия срещу съседната страна през февруари 2022 г.

И за да ви убедим, че случайни неща няма: по-долу може да видите емоционално слово на Дюжев - руския "Байдън" - в подкрепа на кървавата военна кампания, която отне живота на стотици хиляди украинци и руснаци.

Видеото е споделено в Х на 15 май 2022 г. от Еван Гершкович - журналистът на "Уолстрийт джърнъл", който бе задържан в Русия през 2023 г. и осъден на 16 години затвор за шпионска дейност в сътрудничество с ЦРУ, без да бъдат представени никакви доказателства в подкрепа на обвинението.

Впоследствие Гершкович бе включен в най-голямата размяна на затворници между Вашингтон и Москва от Студената война насам.