Арх. Здравко Здравков, доскорошният дългогодишен главен архитект на София, е назначен за началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в столицата. Заповедта за назначението му е подписана от шефката на ДНСК инж. Лиляна Петрова, като по същото време от длъжност е освободен досегашният началник инж. Илиан Чурилков, съобщи Mediapool.

Петрова оглави ДНСК след кратко отсъствие - назначена от правителството на Кирил Петков на поста, тя бе освободена от служебния регионален министър Иван Шишков през август 2023 г., но възстановена на поста от друга служебна министърка - сегашната Виолета Коритарова.

Не е ясно защо от ДНСК не е имало официално съобщение за промяната - от пресцентъра твърдят, че прессъобщението се е забавило.

Новата позиция означава, че бившият главен архитект сега ще контролира строителството в София и издаваните разрешения за строеж. 

В края на юли арх. Здравков подаде оставка като главен архитект на София след 8 години на поста. Мотивите му останаха мистерия, оставката бе приета от кмета Васил Терзиев, който го поздрави и обяви, че започва подготовка за конкурс за поста. 

Здравков дълги години се сработваше прекрасно с предшественичката на Терзиев Йорданка Фандъкова. Наскоро по повод казуса с възстановяването на Войнишкия паметник в центъра на София, той заяви, че споделя мнението на колегите си от архитектурните организации за това, че паметникът не може да се възстанови в същия вид пред НДК. Но индиректно призна, че при поредния проведен конкурс не е споделил резервите си за успеха на конкурса пред кмета. В крайна сметка след много остри критики от ГЕРБ и други групи в СОС, се наложи Терзиев да оттегли заповедта си за спирането на проекта.

През годините Здравков е имал успехи в борбата с незаконни постройки. Под неговото ръководство обаче се случиха и редица спортни проекти, като вечния ремонт на ул. "Граф Игнатиев". От "Демократична България" искаха оставката му за установени лоши практики, "масово и необосновано забавяне" в сроковете по преписките в ръководеното от него направление "Архитектура и градоустройство".