България ще получи ресор регионална политика в новата Европейска комисия, съобщава БНТ, позовавайки се на източници в Брюксел. Това означава, че българският еврокомисар ще отговаря за политиката на сближаване и подкрепата за регионите.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември на специална пресконференция в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент.

Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност. В Брюксел се надяват нова да стане на 1 ноември, но ако някои от кандидатите не успее да се представи добре пред Европейския парламент, има вероятност Комисията да встъпи в длъжност по-късно.

В новата Европейска комисия на фон дер Лайен ще има само изпълнителни зам.-председатели, а не както и до сега и зам.-председатели. Ще има и няколко нови ресора - еврокомисар по отбраната, за Средиземноморието, по разширяването, по океаните и риболова и за жилищната политика.

България все още няма номинация за комисар. Остават броени дни до крайния срок и едва вчера формациите в парламента започнаха публично да лансират кандидати. ГЕРБ предлага бившата си министърка Екатерина Захариева, а "Има такъв народ" обяви подкрепа за Велислава Петрова - бивш заместник-министър в МВнР - на спорната министърка на ИТН в правителството "Петков" - Теодора Генчовска. Неофициално обаче се спрягат имената и на бившия лидер на БСП и президент на ПЕС - Сергей Станишев, както и на червената евродепутатка Цветелина Пенкова. Делян Пеевски пък номинира съратничката си и бивш евродепутат Искра Михайлова.

За лицето с най-големи шансове се счита Захариева, тъй като ГЕРБ е част от ЕНП. Тя бе освен министър на външните работи, и правосъден и регионален. Последното формално отговаря на ресора.

Не е изключено, но и още не е сигурно, че българският еврокомисар ще получи ресор регионална политика, споделиха пред Клуб Z запознати.

Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи процесът по подаване на кандидатурите от страните-членки, твърди един от събеседниците ни. Според него обаче още по-логично е Екатерина Захариева, която е най-вероятният кандидат, по-скоро да получи ресор "Разширяване" или "Международна търговия".

"Ресорът трябва да зависи от специалността на еврокомисаря", каза той.

Същевременно друг източник не изключва вероятността българският комисар да поеме регионалното развитие. И изтъкна, че Захариева е била вицепремиер и министър именно на регионалното развитие и благоустройството през 2013 г.

Нормално би било да получим регионалната политика, всъщност кохезията, коментира трети източник. И припомни, че в две от трите последни Европейски комисии този ресор е бил в Източна Европа. Комисари са били последователно Данута Хюбнер от Полша (2009-2014) и Корина Крецу от Румъния (2014-2019). Преди пет години поста зае португалката Елиза Ферейра и сега би било в реда на нещата ресорът да се върне на изток.

Не е изключено и българският кандидат да поеме транспорта, добави събеседникът ни. Още повече в Брюксел предпочитанията са и този ресор да бъде за Източна Европа. В последната Комисия за него отговаряше румънката Адина Вълян.

Четвърти източник дори заговори за отбрана. Урсула фон дер Лайен на няколко пъти спомена, че смята да създаде такъв пост в следващата Комисия. Той може да бъде даден на Източна Европа предвид войната в Украйна. Но все пак по-вероятно е той да отиде в Румъния или Полша предвид по-решителната поиция на тези две страни по отношение на конфликта. Не е за пренебрегване и Литва, номинирала антируския „ястреб“ Андрюс Кубилюс.

Главчев разговаря с три дами - засега

Междувременно днес от правителствения пресцентър съобщиха, че министър-председателят Димитър Главчев е провел разговори с Екатерина Захариева, Искра Михайлова и Велислава Петрова, които към момента са официално предложените номинации за еврокомисар от страна на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. 

Вчера премиерът Главчев изпрати писмо до всички парламентарни групи в 50-о Народно събрание, в което ги призова да вземат отношение по въпроса кои да бъдат двете кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия. Предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква номинациите до 29 август. Премиерът Димитър Главчев има готовност да се срещне и с номинирани кандидати от останалите парламентарните групи, които до този момент не са направили предложения, се посочва в съобщението.