Остават броени дни до крайния срок, в който България трябва да предложи имена за европейски комисар и формациите в парламента започнаха публично да лансират кандидати. Макар формално това да е работа на Министерския съвет, било то служебен. Така ГЕРБ предлага бившата си външна министърка Екатерина Захариева, а "Има такъв народ" обяви подкрепа за Велислава Петрова - бивш заместник-министър в МВнР - на спорната министърка на ИТН в правителството "Петков" - Теодора Генчовска. Неофициално обаче се спрягат имената и на бившия лидер на БСП и президент на ПЕС - Сергей Станишев, както и на червената евродепутатка Цветелина Пенкова.

Очаква се сегашният ни комисар Илияна Иванова, която пое поста в ЕК след "изтеглянето" на Мария Габриел в България, която така и не стана премиер, а само вице в кабинета "Денков", да се завърне в Европейската сметна палата.

Страните-членки имат време до 30 август да предложат имена за комисари, като желанието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е да получи от всяка държава по две имена - едно на жена и едно на мъж, за да опита да постигне паритет в половете в бъдещата Комисия. Днес новият-стар служебен премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание относно номинирането на кандидати, в което посочва, че "предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква номинациите от парламентарните групи до 29 август".

Покрай цялата неофициална информация от изминалите дни, с най-голям интерес се очакваше номинацията на ГЕРБ, като бе предизвестено, че ще е на жена и предвид факта, че партията е част от Европейската народна партия, тя ще има най-голям шанс за избор от страна на Фон дер Лайен. 

Номинацията дойде - устно - от лидера Бойко Борисов покрай дежурния му коментар пред журналисти по всякакви политически теми.

"Кандидатът на ГЕРБ, когато получим списъка, ще бъде Катя Захариева" - изстреля той.

По думите му "в белия свят ресорите се разпределят след август", така че "не сме закъснели фактологично".

Любопитна е потенциалната кандидатура на Станишев. По неофициална информация на Клуб Z за него е лобирал - но пред неосъществената служебна премиерка Горица Грънчарова-Кожарева, Делян Пеевски.

От левицата обаче са доста пестеливи откъм коментари. 

"Предложението на БСП ще стане ясно след заседание на Изпълнителното бюро на партията", посочи председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов.

В същото време новото (временно) ръководство на партията поставя от седмици въпроса с българската номинация, в т.ч. при консултациите при президента за състава на бъдещото служебно правителство. Неофициално от партията коментираха пред Клуб Z, че се надяват на силна лява кандидатура и дори на одобрението й, което да повдигне електорално БСП, попаднала в спирала от изборни загуби, изправена пред конгрес през октомври за нов председател и раздирана от вътрешната битка с лидерката в оставка Корнелия Нинова.

Покрай Станишев обаче спрегнато бе името и на младата евродепутатка втори мандат Цветелина Пенкова. Тя бе единствената пощадена от Нинова при реденето на листите за новия Европейски парламент, след като лидерката отряза от места в листите всички опълчили й се представители на БСП в миналия ЕП. 

Предлаганата от ИТН Велислава Петрова пък е доктор по вирусология, международен консултант по глобално здраве, иновации и здравно законодателство и както стана ясно - бивш заместник-министър на външните работи от 7 януари 2022 г. до 13 юни 2023 г. По това време от партията на Слави Трифонов обвиняваха премиера Кирил Петков, че е създал паралелно Външно с министър съветничката на премиера Весела Чернева. Ябълката на раздора бяха отношенията с Република Северна Македония и т.нар. Парижко предложение.

Урбулешката

От "Продължаваме промяната-Демократична България" пък направиха изявление, в което посочиха, че ще настояват пред премиера Димитър Главчев всяка една номинация да бъде изслушана в Народното събрание, но не само - да бъде гласувана. Само така, по думите на Кирил Петков, България ще има легитимен представител в Европейската комисия - на фона на политическата криза и факта, че имаме служебен кабинет с ниска легитимност да предлага комисар.

Засега от обединението не смятат да предлагат своя номинация. Но макар да остават три дни до крайния срок, според съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов такъв на практика няма. Не можело така "урбулешката" да се предлагат имена. Ако трябвало, изборът у нас на комисар можело да остане и за след парламентарния вот на 27 октомври.

"Г-н Главчев днес се сети за това, че трябва да се търси еврокомисар и написа писмо. Днес! Да се беше сетил преди месец и да беше направил консултации с партиите. Всичко това се прави днес с цел натиск, за да може да се съгласим с някакво име. Няма да се съгласим с това!", заяви Атанасов

"Председателят Пеевски" предложи Искра Михайлова

В късния следобед във вторник и от ДПС на Пеевски се появиха с име.

"Искра Михайлова е предложението за еврокомисар на председателя на ДПС Делян Пеевски", обявиха от кръга около санкционирания по "Магнитски" депутат. Михайлова към момента е народна представителка от Движението, която категорична застана на страната на Пеевски, преди това има опит и като евродепутатка.

В мотивите на предложението се посочва, че "г-жа Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и в изпълнителната и законодателната власт в България".

"Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия", се казва още в съобщението от ДПС-Пеевски. 

ЕК: Не може да има отлагане

"Датата бе определена от председателя в нейното писмо до страните членки. Крайните срокове трябва да бъдат спазвани".

Така обаче отговори на въпрос на Клуб Z говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Попитахме го дали е възможно ЕК да даде повече време на страната ни да номинира своите кандидати за еврокомисари предвид факта, че правителството се закле едва днес, а крайният срок е 30 август.

"Тъй като мандатът на настоящата Комисия изтича в края на октомври, все още има няколко стъпки, през които трябва да се мине преди тя да бъде утвърдена и да встъпи в длъжност. Затова е ясно, че е въпрос на известна спешност. Несъмнено председателят е наясно за ситуацията в страните членки и поддържа контакт с тях. Затова съм убеден, че работата им се основава и на вътрешнополитическата ситуация", каза още Мамер.

Ресорът - неизвестен

А какъв ресор в ЕК може да получи България - засега остава неизвестно. Единственото, което е сигурно, е, че Урсула фон дер Лайен е номинирана за втори мандат председател на Европейската комисия, а естонката Мария Калас – за върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност. Кандидатурите за тези два поста се издигат от Европейския съвет – лидерите на страните членки.

Останалите кандидати биват номинирани от националните правителства.

Предвид факта, че Естония ще вземе поста на първи дипломат на ЕС, очакванията са, че регионът няма да получи други от най-примамливите ресори. Същевременно обаче един от кандидатите на Литва е Андрюс Кубилюс, който бе един от най-активните антируски „ястреби“ и поддръжници на Украйна в досегашния Европейски парламент.

И ако все пак бъде решено на Източна Европа да се даде още един от най-престижните постове, той може да бъде този на еврокомисар по отбраната. Стига, разбира се, да има такъв. Интересното е, че Урсула фон дер Лайен на няколко пъти спомена, че смята да назначи такъв човек в бъдещата си Комисия. При откриването на новоизбрания Европейски парламент през юли го премълча. Но пък говори за нуждата от еврокомисари по жилищното настаняване и за Средиземноморието.

Ако такъв пост няма или бъде предпочетен друг човек, Кубилюс може да стане зам.-председател на ЕК. Още повече, той е от Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Европейския парламент, от която е и Фон дер Лайен.

Източноевропеец може и да оглави енергетиката. Това е чехът Йозеф Сикела – в момента министър на индустрията и търговията в страната си. По време на чешкото председателство на Съвета на ЕС през 2022 г. той изигра ключова роля за координирането на европейския отговор на главоломно скочилите цени на енергията в резултат на войната в Украйна.

Един от главните кандидати за ресора „икономика“ е французинът Тиери Бретон, досегашен еврокомисар по вътрешния пазар. Говори се, че той жадува за издигане. Макар да отстъпи позиции след последните евроизбори, либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) участва във формирането на проевропейското мнозинство. Но е възможно да получи и отбраната, тъй като доскорошният му ресор включваше военната индустрия.

Тогава за еврокомисар по икономиката ще се конкурират Магнус Брунер от Австрия, Томаж Весел от Словения и Рафаеле Фито от Италия. Не са за подценяване и шансовете на поляка Пьотр Серафин.