Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от първоначално предвидените 2 процента. Това се разбра на общественото обсъждане за цените на синьото гориво на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.

Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса, както и че клиентите са поискали по-големи количества от предварително заявените.

"Предложената цена за месец септември беше значително по-ниска от ценообразуващия индекс ТТФ. В резултат част от клиентите поискаха увеличение на доставките за месец септември "Булгаргаз" ще внесе окончателната цена, която ще бъде незначително повишение спрямо първоначално заявената", каза Синабов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че следващите месеци не би трябвало да се очаква голямо поскъпване на газа.

"Трябва представителите на българският бизнес да знаят, че до голяма степен е направено необходимото за защитаване на интересите на потребителите. В момента в Чирен нагнетените количества са 86 % от капацитета на подземното газово хранилище, а средно в Европейския съюз вече надминаха 91 процента. Това, разбира се, не означава, че и цената автоматично ще намалее, но е една гаранция, че няма да има сериозен скок на цената в следващите няколко месеца", обясни той.

По изключение енергийният регулатор ще вземе окончателно решение на 30 август, а новите цени на природния газ ще влязат в сила от 1 септември.

В заявлението от 12 август на "Булгаргаз" заложена цена на газа през септември беше 59,54 лева на мегаватчас - с към 2 % по-евтино от тази за август. На днешното заседание на КЕВР Синабов прогнозира, че заради увеличеното търсене от клиенти ще има "несъществено увеличение" на цената спрямо по-рано заявената.