„Ето ме тук. Появих се отново. Отзовете всички (издирвателни) екипи. В Палацо Киджи съм“. 

По този начин тази седмица италианската премиерка Джорджа Мелони обяви в иронично видео, качено в профила ѝ във Фейсбук, че се е върнала на работа в Палацо Киджи (канцеларията на италианския министър-председател).

Веднага, в потвърждение на декларираното от нея, от офиса ѝ съобщиха, че за петък е насрочена нейна среща с двамата вицепремиери – министъра на външните работи Антонио Таяни и министъра на инфраструктурата Матео Салвини. Двамата са й лидери на партиите „Форца Италия“ и „Лига“, които са коалиционни партньори в правителството на партията „Италиански братя“ на Мелони. Пак в петък ще се проведе и първото заседание на министерския съвет след лятната ваканция в Италия. До тогава Рим трябва да излъчи и своя кандидат за еврокомисар и упорито в тази насока се споменава името на Рафаеле Фито, министъра на европейските въпроси, Юга, териториална кохезия и националния план за възстановяване и устойчивост, отбелязва АНСА.

Завръщането на Мелони към работните ѝ задължения беше предшествано от двуседмичен период на ваканция, през който тя избра да почива в южната италианска област Пулия. От Успение Богородично до нощта на 22 срещу 23 август премиерката и 8-годишната ѝ дъщеря Джиневра бяха на лятна ваканция в луксозния комплекс „Масерия Бенефичо“ в бялото градче Челие Месапика в района на Бриндизи. Курортът е всъщност типично пулийско имение, издържано в бяло и разположено около басейн с формата на сърце. Наоколо има само маслинови градини. Мястото беше буквално отцепено от службите, охраняващи италианската премиерка. Там Мелони и Джиневра бяха придружавани от Ариана Мелони, сестрата на Джорджа, която е и неин водещ съветник. Заедно с Ариана дойде и министърът на земеделието Франческо Лолобриджида, с когото сестрата на Мелони имаше 20-годишна връзка. Групата се допълваше от семейството на Марчело Джемато, заместник държавен секретар по въпросите на здравеопазването. За Джемато в последно време се говори, че е един от приближените на Мелони. Той е и водеща фигура на нейната партия в областта Пулия, отбелязва изданието „Гадзетино“, на което се позова БТА. Към летовниците се присъедини и бившият партньор на Мелони и баща на Джиневра, журналистът Андреа Джанбруно. Този етап от почивката на Мелони беше следен със силен интерес от медиите. Самата премиерка публикува кадри от ваканцията си, за да задоволи частично поне интереса.

В ранните часове на 23 август обаче Мелони и дъщеря ѝ Джиневра напуснаха пулийското имение и за няколко дни следите им се изгубиха. В италиански медии последваха предположения къде може да е министър-председателката, след като не се е върнала в Рим. В интернет пространството се заформиха дискусии дали един италиански премиер, предвид поста, който заема, може да си позволи да изчезне по този начин от полезрението на обществеността и дали в този период на „изгубване“ сигурността му е гарантирана. Поддръжници на Мелони акцентираха върху това, че тя също има право на личен живот, като всеки обикновен човек.

Накрая изданието „Нуово Куотидиано ди Пулия“ съобщи, че Мелони и дъщеря ѝ продължават ваканцията си в района на Бари. Не се съобщаваше мястото, на което те са отседнали в компанията на техни приближени. В някои издания се появиха спекулации, че не става дума за хотел, а за частен дом.

И докато медиите се чудеха къде за няколко дни се е скрила Джорджа Мелони, италианците трябваше да се задоволят с откровенията на нейната сестра Ариана. В пространно интервю за изданието „Фольо“ тя разкри, че от известно време е разделена с партньора си Франческо Лолобриджида. Ариана Мелони заяви, че продължава да изпитва топли чувства и уважение към него. От връзката си Лолобриджида, който е родственик на кинодивата Джина Лолобриджида и е водеща фигура в „Италиански братя“, Ариана Мелони (родена през 1975 г.) има две дъщери – 12-годишната Витория и 14-годишната Ракеле, припомня изданието „Фанпейдж“.

В разгара на спекулациите за причините за раздялата му с Ариана Мелони, Лолобриджида направи изявление в социалните мрежи, в което разкритикува онези, които се радват на проблемите в личния живот на другите. Той определи цялото нездраво любопитство към личния му живот с Ариана Мелони като проява на воайорство и увери, че личните му проблеми няма да навредят на работните му и политическите му отношения с премиера Мелони.

Що се касае до самата Ариана Мелони, в средата на августовската лятна ваканция журналист от изданието „Фато куотидиано“ намекна, че срещу нея може да започне разследване за търговия с влияние. Това породи гневна реакция от страна на Джорджа Мелони, която призова ако някой знае нещо повече в тази насока да говори открито. Ариана Мелони е политически секретар на „Италиански братя“, което е отговорна партийна позиция. В даден момент преди евровота се заговори и, че тя може да оглави листата на „Италиански братя“ в някои от петте предизборни окръга в Италия, но това така и не се случи.

Не бива да се забравя, че докато двете сестри Мелони бяха обвързани със своите партньори, представители на опозиционните среди ги разкритикуваха, че това обвързване е без брак, въпреки че представителите на „Италиански братя“ са привърженици на традиционните християнски ценности, сред които е и бракът.

Този медиен интерес към голямото семейство Мелони и към обратите, случващи се в него, илюстрира едно нещо. Италианците винаги са се вълнували от живота на своите знаменитости, било то политически или светски. Особено вълнение пораждат онези знаменитости, които имат големи семейства с много разклонения. Те са неизчерпаем източник на информации в италианските медии.