Пресцентърът на ДПС - Доган разпространи късно снощи част от изказването на почетния председател от заседанието на ЦОБ, на което бяха изключени Делян Пеевски и хората около него.

Ето какво казва Доган във видеото:

"Убеден съм, че господата, изключените вече, не са чели чл. 6 (от устава на ДПС - б.р.). Чл. 6 е негативната страна на нашата история. Негативният ни опит. Той е изстрадан.

Затова си има много специално заложена философия. Дори в някои отношения много толерантна. Временно изключване има. Евентуално да се даде възможност на съответния човек да се коригира.

Но има и по-строга част, която вече е безкомпромисна. Ние се придържаме към по-строгата част, защото вече твърде много се прекали от момчето.

За него няма връщане назад, но и за нас няма връщане назад. Имайте предвид, че това решение се очаква от цяла България. Дори вече чувам такива приказки - въпросът не е да спасите ДПС, въпросът е да спасите България.

Това се говори реално. Така че аз съм много доволен от това. Беше крайно време това да се случи.

Само Централният съвет е панацеята, само Централният съвет е гилотината (част от изречение, с което започва обяснението, че може да има изключване и от други органи, не само от Централния съвет - б.р.). Именно това, което се случи преди десетина години с Местан. Тогава екипът направи всичко възможно да не превърнем ЦС в гилотина. А да има други органи.

По устав Пеевски и Ревански могат да бъдат изключени от общинските структури, областните структури, ЦОБ. Особено по предложнеие на почетния председател, особено по време на кризи.

Дори когато аз им поисках оставките по всички правни норми, те вече не са членове. Само самото ми предложение, самият ми призив - това е достатъчно.

В случая аз съм по-висшестоящият орган дори от ЦОБ. Имаме много голяма подкрепа от цялото общество.

Това което правим - ние сме на правилната страна. Нашето дело е право, затова сме справедливи и ние ще го обявим".

"Доган се връща с пълни сили в активната политика"

"Господин Доган се връща с пълни сили в оперативната политика на България. Всички се надяваме, че той ще бъде част от листите на предстоящите избори. Тепърва ще правим консултации и ще обсъждаме кандидатските листи".

Това каза пред Нова тв Валентин Тончев, независим депутат от ДПС - Доган.

"Пеевски е свободен да поеме своя политически път. Неговото време в ДПС е приключено. Ние няма да се съобразяваме с неговите щения, решения или налагането му на аватарите. ДПС е ясна разписана организация, която си има Устав, която си има почетен председател и ние ще наредим листите спрямо Устава, спрямо консултациите, които ще направим с всички области", каза още Тончев.

Той коментира и въпроса с разцеплението в редиците на ДПС и легитимността на изключването на Делян Пеевски и част от приближените му от партийните редици.

"Уставът на ДПС е много ясно разписан в член 9, където е посочено, че доктор Доган е носител на непреходните ценности и стратегически цели пред ДПС. А каква по-стратегическа цел за една партия от това дали определена група от хора да бъде изключена от ръководните функции, които заема. Разбира се, че г-н Доган е по-висшестоящ орган. И всички тези жълти медии и бухалки, които г-н Пеевски се опита да излее върху ДПС и Устава на партията през последните седмици показаха, че всъщност техните тези са напълно несъстоятелни. Г-н Доган неслучайно цитира член 6. Там са разписани причините поради които всеки един член на Движението може да бъде изключен. И с изненада установих, че изключените отговарят на всички условия", каза още Тончев.

По думите му "този устав на ДПС е валиден отпреди 10 години, когато партията изживяла подобна криза с тогавашния председател".

"Нещата са много ясно поставени. Проблемът тук не е в това, че тези хора са изключени. Реално те са освободени от ДПС още на 10 юли с призива на господин Доган и той много ясно го казва в своето послание. Проблемът е друг. А именно, че тези хора и до ден днешен продължават да не спазват Устава на ДПС", категоричен е той.

На въпрос защо, ако изключването от ДПС е толкова лесно и може да бъде направено по волята на почетния председател, това не беше направено преди седмица, когато имаше събиране на ЦОБ, Тончев подчерта, че "преди седмица не е имало заседание на Централното оперативно бюро на партията".

"Това беше поредната дезинформация. Това беше регулярна среща, която  провеждаме с доктор Ахмед Доган от вече 40 дни. Изобщо не е ставало въпрос за това нещо. За 40 дни доктор Доган извади нравствените и морални качества на тези хора, които вече са освободени от ДПС. Той им даде възможност да изчистят името си, като сами подадат оставки. Цяла България ги видя колко морал имат в душите си", заяви Тончев.