Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС отстрани (съ)председателя на партията Делян Пеевски. Това съобщиха снощи от фракцията около почетния председател Ахмед Доган. Пеевски и негови съратници са изключени и като членове на партията.

Какъв ще е обаче юридическият ефект от това за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори? Справка на Клуб Z показва, че той вероятно ще е нулев.

Нулев юридически ефект

Пеевски ще продължи да се води (съ)председател на ДПС достатъчно дълго заедно с Джевдет Чакъров, който формално лидира лагера около Доган.

Както съобщихме, срокът за регистрацията на партиите за изборите според хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК) е 11 септември. Дотогава Пеевски ще продължи да е (съ)председател на ДПС, освен ако не стане нещо извънредно. А това е от ключово значение за ЦИК, която прави своите справки в Регистъра на политическите партии, където са вписани ръководствата на формациите.

Ключов регистър и процедура в съда

Как се вписват промени в този регистър?

Процедурата минава през Софийския градски съд (СГС), където се намира и регистърът, и може да е доста дълга.

Промените в ръководствата на партиите се вписват след подаване на съответно заявление в съда. В случая това трябва да направят хората от фракцията на Доган в едномесечен срок. Може да се предположи, че те няма да се бавят и ще ги внесат веднага. Следва регистърно производство. Съответен съдебен състав разглежда внесените документи и образува дело, като се насрочва и открито заседание в едномесечен срок. В делото участват засегнатите страни, включително прокуратурата, която също се произнася дали има юридически проблем с промените в ръководството на партията.

След заседанието съдът има 14-дневен срок да вземе решение. Той може да одобри или да не одобри отстраняването на Пеевски. Но с това процедурата не приключва. Двете страни следва да бъдат уведомени за решението, а те имат 7-дневен срок да обжалват пред Върховния касационен съд (ВКС). Ако не постъпят жалби, тогава СГС вече може да впише промените в Регистъра.

Ако обаче жалби има, тогава делото отива във ВКС. Там отново започват да текат срокове по образуване на дело, свикване на заседание и произнасяне. Чак след окончателното решение на ВКС промените се вписват.

Така най-вероятно сагата с отстраняването на Пеевски ще се проточи в съда поне няколко седмици.

Впрочем, има актуален пример с БСП. Председателят на соцпартията Корнелия Нинова подаде оставка в началото на юни. Националният съвет на БСП на 15 юни избра Атанас Зафиров временно да я замества и да представлява партията до избора на ново ръководство. Нинова обаче блокира вписването на промяната в Регистъра на политическите партии чрез жалба на нейни приближени. СГС на 9 юли все пак реши, че Зафиров е представляващ БСП.

Последва обаче нова жалба и така делото в момента е във ВКС. А според Регистъра на партиите председател все още е Корнелия Нинова. И все още не е ясно кога този казус ще приключи. Очаква се ВКС да се произнесе на 9 септември.

Драма на изборите

Делян Пеевски вчера обяви, че решението на ЦОБ за изключването му е противоуставно.

„Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон“, е обявил Пеевски според пресцентъра му.

И впрочем, на пръв поглед той има сериозни аргументи в тази посока. Спорно е дали ЦОБ е взел решението си при наличен кворум, дали ЦОБ изобщо може да взима подобно решение и дали то не следва да се гласува от Централния съвет или дори от Националната конференция.

Всъщност безспорно е само, че Пеевски може да бъде отстранен от най-висшия ръководен орган на ДПС, а именно Националната конференция. За нейното свикване обаче е нужна дълга процедура от няколко месеца. Няма да е учудващо, ако тя премине по-бързо от тази в съда.

"Изключването" на Делян Пеевски от ДПС, обявено от лагера на Доган, вероятно има символична цел, тъй като то едва ли ще породи юридически последици.

В крайна сметка остава загадка как партията и двете фракции в нея смятат да участват на предстоящите парламентарни избори. Чакъров и Пеевски представляват ДПС заедно и поотделно, което предвещава хаос при регистрацията на партията в ЦИК и на листите в районнните избирателни комисии.

Затова двете фракции трябва да намерят изход как да се явят на изборите. Сега изглежда, че те могат да се отделят една от друга само чрез регистрация през други партии.