Четирима терористи от "Ислямска държава" са планирали да убият десетки хиляди души на концерт на Тейлър Суифт във Виена. Това съобщи заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен.

"Те планираха да убият огромен брой хора, десетки хиляди души, на този концерт, и съм сигурен, че много американци", обяви той, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

Някои от задържаните терористи притежавали материали за правене на бомби и разполагали с достъп до концертната зала във Виена. Коен не уточни откъде ЦРУ се е сдобило с информация за планираната атака. Австрийските власти взели под внимание сигнала на агенцията и предотвратили атентата.

Русия също получила от ЦРУ подобни предупреждения за предстояща терористична атака на "Ислямска държава". Москва обаче не взела необходимите мерки и така се стигнало до нападението в "Крокус сити хол", за което Кремъл безсрамно обвини Украйна.

Такива предупреждения "не винаги получават много внимание", изтъква Коен. Но действията на австрийските власти "били различни".

Концертите на Тейлър Суифт във Виена трябваше да се състоят на 8, 9 и 10 август на стадион "Ернст Хапел". На 7 август местната полиция съобщи за задържането на двама заподозрени в подготовка на терористична атака, след което концертите бяха отменени. В следващите дни бяха задържани още двама души.

Тейлър Суифт оповести след края на турнето си (след Виена имаше концерти в Лондон), че до последно не е коментирала заплахата, за да избегне провокации.

"В такива случаи "мълчанието" всъщност означава сдържаност и изчакване на възможността да се изкажа в подходящ момент. Моят приоритет беше безопасното завършване на нашето европейско турне и с голямо облекчение мога да кажа, че го направихме", заяви певицата.