Повече от две седмици преди кървавия атентат в "Крокус сити хол" в покрайнините на Москва, Вашингтон предупредил официални представители на Русия, че именно концертната зала е потенциална цел на терористите. Това съобщават пред "Вашингтон пост" информирани по въпроса американски служители.

Посочването на мястото доказва, че американските служби с голяма доза увереност са смятали, че "Ислямска държава" работи по организацията на нападението в сданието, при което загинаха над 140 души.

САЩ рядко посочват възможни цели на нападение и защото по този начин рискуват да издадат как са се сдобили с разузнавателната информация, потенциално излагайки на опасност тайните си дейности по наблюдение или човешките си източници. Твърденията на запознатите лица пред "Вашингтон пост" също така влизат в противоречие с думите на Москва, че предупрежденията на САЩ са били твърде общи, за да помогнат за предотвратяване на нападението.

15-годишният Ислам Халилов обясни в интервю с Дмитрий Егоров, известен руски спортен журналист, че е работил в гардероба на концертната зала в нощта на нападението. Той разкри, че служителите на "Крокус" са били информирани за възможността от терористична атака малко след отправеното публично предупреждение от САЩ на 7 март.

"Бяхме предупредени, че може да има терористични атаки и бяхме инструктирани какво да правим и къде да отведем хората", заяви Халилов.

Той добави, че на мястото са били наложени по-строги мерки за сигурност.

Защо впоследствие са били премахнати остава неясно. Възможно е руските служби да са преценили, че след като атаката не се е материализирала в дните непосредствено след 7 март, да са приели, че информацията на САЩ е невярна, спекулират някои от американските служители пред "Вашингтон пост".

Идентифицирането на концертната зала от САЩ като потенциална цел повдига нови въпроси за това защо руските власти не са предприели по-строги мерки за превенция на атаката. Атаката наруши образа на сила и сигурност, който руският президент Владимир Путин се стреми да предаде на своето управление, и разкри фундаментални слабости в апарата за сигурност на нацията, който през последните две години е почти изцяло посветен на войната в Украйна. Във вътрешен план руските служби изглеждат повече посветени върху усилията да заглушат политическото несъгласие и опозицията срещу държавния глава, отколкото да предотвратят терористичните нападения, твърдят източниците на "Вашингтон пост".

Отговорност за атентата пое групата, известна като "Ислямска държава-Хорасан" или ISIS-K. Но Путин се опита да хвърли вината върху Украйна, въпреки липсата на каквито и да е доказателства за участие на властите в Киев. Самият руски лидер публично отхвърли предупрежденията на САЩ само три дни преди нападението от 22 март, наричайки ги "откровено изнудване" и "опити за сплашване и дестабилизиране на нашето общество".