Представителите на ПП-ДБ-СС в Столична община предлагат увеличение на туристическия данък за нощуване в София от началото на следващата година. Идеята предвижда патентният данък за местата за настаняване до 20 стаи също да нарасне от 25 лв. на 250 лв., като се очаква приходите от него да бъдат в размер до 500 хиляди лева.

Зам.-кметът по туризма Никола Барбутов обясни, че туристическият данък не е променян повече от 10 години и браншът не е против увеличение на налозите. Барбутов обеща постъпленията да бъдат инвестирани в сферата на туризма.

Заради пандемията през 2020 г. патентният данък беше намален на 25 лева. 

"Въпреки повишението, София ще остане градът с една от най-ниските туристически такси в Централна и Източна Европа. Разбира се, Западна Европа не коментираме, където таксите за петзвезден хотел като база за сравнение са от 5 евро нагоре. Има различни примери. В Румъния, тя е процент от стойността на нощувката, но въпреки очакваното повишение, ако бъде одобрено от Общински съвет, София ще остане сред най-ниските в Европа", коментира Барбутов.

Предлага се туристическият данък за нощувка на човек да се промени по следния начин: 

Хотели с една звезда и апартаменти – от 0,40 лв. на 1 лева. 

Хотели с две звезди – от 0,60 лв. на 1,50 лева.

Хотели с три звезди – от 0,80 лв. на 2 лева.

Хотели с четири звезди – от 1 лев на 2,50 лева.

Хотели с пет звезди – от 1,20 лв. на 3 лева.

Директорът на общинското предприятие "Туризъм" Антон Пенев посочи на пресконференция, че средствата от увеличените дънъци ще влизат в бюджета на предприятието. Той коментира, че туристическата инфраструктура на столицата е изключително лоша. Предстои да се работи по създаването на туристически бранд на София, анонсира още Пенев.

По-късно през деня Българската хотелска асоциация, Националният борд по туризъм, Браншовата асоциация на ресторантьорите - София, регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България публикуваха позиция, с която възразяват срещу предложението. Съжаляваме, но през последните месеци се научихме да не вярваме на уверения, които не стъпват на нормативна рамка, обясняват те.

Според тях мярката е била обсъдена с бранша, който се е съгласил с нея, но не и по начина, по който по-късно е била представена. Бизнесът иска реален план за развитие и разходване на средствата, за да има ясна мотивация да подкрепи подобно решение, пишат организациите. "До момента, единственото коментирано от страна на Столична община действие е насочено към увеличение на заплатите на ангажираните в административния процес служители на ОП "Туризъм", посочва се още в становището.