Решението дали Украйна да използва доставените й от ЕС оръжия за удари в дълбочина в Русия ще остане за страните членки.

Това заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел след неформалния Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

„В крайна сметка, заключенията в по-голямата си част бяха, че това са национални решения и страните членки искат да ги запазят като такива. И всяка държава ще вземе решението, което смята за подходящо“, каза Борел.

Съветът трябваше да се състои в Унгария, която в момента е ротационен председател на ЕС, но бе преместен в Брюксел. Причина за решението на Борел е „миротворческата“ обиколка на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев, Москва и Пекин. Същата мярка бе приложена и към насрочения за днес Съвет „Външни работи (отбрана)“.

Много държави от ЕС са подкрепили операцията на Украинските въоръжени сили (ВСУ) в Курска област, допълни дипломат номер 1 на Емлора.

6 милиарда евро, с които оказалите военна помощ ва Украйна страни членки трябва да бъдат компенсирани, стоят замразени на сметката на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), каза още Борел. Но изрази надежда, че проблемът ще бъде решен.

„Ние намерихме начин да преодолеем противопоставянето на Унгария да се използват приходите от неочакваните печалби от замразените руски активи в полза на Украйна. Така че щом се справихме с това, сигурно ще намерим начин да избегнем и тази блокада“, смята Борел.

Той предложил двама израелски министри да бъдат санкционирани за нарушаване на човешките права с действията си в Йерусалим и на Западния бряг. Външните министри са решили също така, че Николас Мадуро няма легитимност, за да бъде президент на Венецуела.