Европейските партньори трябва да разрешат на Украйна да атакува руски военни летища.

Това заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел. Той пристигна за участие в неформалния Съвет „Външни работи“.

Съветът трябваше да се състои в Унгария, която в момента е ротационен председател на ЕС. Той обаче бе преместен в Брюксел от върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Причина бе „миротворческата“ обиколка на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев, Москва и Пекин. Същата мярка бе приложена и към насрочения за утре Съвет „Външни работи (отбрана)“.

„Началното послание, с което идвам, е, че дългосрочната сигурност на Европа започва с краткосрочни смели решения за Украйна. Доказахме, че можем да победим Русия напук на всичко, напук на всеки, който казваше, че има патова ситуация, че не можем да победим. Тези аргументи бяха надвити толкова успешно, колкото и руските сили в Курска област. Да, тези гласове сега замлъкнаха, но пак ще се обадят наесен“, каза Кулеба.

И затова по думите му трябва да се работи за вземането на тези решения.

„Едно от тях е разрешението Украйна да удря легитимни, подчертавам, легитимни военни цели дълбоко в Русия. И тук говорим най-вече за летища, използвани от Русия за излитане на нейните стратегически и тактически за удари по украинските военни сили и гражданска инфраструктура. Ако получим достатъчно на брой ракети, ако ни позволят да удряме, значително ще намалим способността на Русия да удря да нанася щети на нашата критична инфраструктура.

Тези, които се опитват да обвинят Украйна, че не е е успешна, трябва винаги да помнят, че успехът срещу Русия зависи от едно нещо - готовността на партньорите да вземат смели решения. Ако те бъдат взети, Украйна ще бъде успешна на терен. Ако не бъдат взети, не се оплаквайте от Украйна, оплаквайте се на себе си“, изтъкна дипломат номер 1 на Киев.

Той изтъкна също, че често има прекалено дълги паузи между обявяването на военната помощ за Украйна от определени страни членки. Така е и счаст от обещаните системи „Пейтриът“ за противовъздушна отбрана. Необходимостта от тях е особено голяма с настъпването на новата учебна година, тъй като трябва да бъдат пазени училищата и децата.

„Тези, които говорят за ескалация, просто използват повода, за да не вземат решения“, смята Дмитро Кулеба.

Жозеп Борел заяви, че за първи път е променена логиката на военната помощ за Украйна. Вместо досегашното възстановяване на разходите за доставки от страните членки с пари от Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ) сега неочакваните пемалби от замразените руски активи парите отиват направо в Украйна, за нейната отбранителна промишленост. Така преди месец са преведени първите 1,4 милиарда евро от тези приходи.

„Знам, че все още има нежелание от страна на някои държави членки. По мои изчисления все още имаме 6 замразени 6 милиарда евро, с които не могат да бъде възстановена подкрепата от някои държави за Украйна. Ще потърся начини за заобикаляне на това вето на някои страни членки, защото това е неприемливо“, категоричен бе Борел.

Той не спомена имена на държави, но със сигурност имаше предвид на първо място Унгария.

„Ако Русия надделее, за Европа ще бъде много по-скъпо да я спре, отколкото да подкрепя Украйна“, допълни Кулеба.

Ще санкционира ли ЕС израелски министри?

Външните министри ще обсъдят също отношенията между ЕС и Турция, ситуацията в Близкия изток и във Венецуела.

Днешната среща е неформална и на нея няма да бъдат взети решения. Борел обаче припомни, че е инициирал процедура, за да бъдат питани страните членки дали искат или смятат, че срещу Израел трябва да бъдат предприети определени мерки. Ред тях са и включването в санкционния списък на някои израелски министри, които отправят послания на омразата срещу палестинците, предлагат „неща, които са в явно противоречие с международното право“, и подстрекават към военни престъпления.