"Сериозното обновяване на листите и динамизиране на кампанията чрез отказ от логиката на партийно парцелиране."

Това предлагат от "Да, България!", част от "Демократична България", на партньорите си и в малката, и в голямата коалиция, т.е. ДСБ и "Продължаваме промяната", преди реденето на листите за седмите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, става ясно от резолюция от последното заседание на Националния съвет на партията, провело се до късно снощи.

В нея се посочва още, че от ДаБГ дават на ДСБ и ПП време до 3 септември да отговорят на искането им за нов подход при избора на кандидати за депутати преди да вземат решение за "формата на участие на "Да, България!" на изборите за 51-во Народно събрание.

С други думи, от партията на Христо Иванов (който все още е лидер в оставка) отново предлагат на партньорите си подборът на кандидатите в листите да става на база критерия "меритокрация" - т.е. способностите им, свършената работа, популярността им и пр., а не чрез т.нар. решетка, в която трите формации в обединението трябва да наместят своите кандидати, които държат да влязат в парламента.

Това не е нов призив за "Да, България!". Той повтаря резолюцията на партията отпреди две седмици, в която се говори за "обновен механизъм за попълване на листите с оглед максимизиране на изборния резултат чрез прилагане на принципа на меритокрация, чрез привличане на силни нови кандидати на избираеми места в структуриран съвместно с партньорите процес, или чрез предварителни избори и/или допитвания."

Такива предварителни запитвания или избори към днешна дата няма. И датата 3 септември, посочена в новата резюлюция като краен срок за разбирателство, съвпада с началото на интервала, в който партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите.

Регистрацията е до 11 септември. Ако ДСБ и ПП не се съгласят до 3 септември на предложения нов подход в реденето на листите, то Националният съвет на ДаБГ ще се събере отново, за да реши дали формацията ще се яви самостоятелно на вота на 27 октомври или не.

След вота на 9 юни стана ясно, че ПП-ДБ е загубила над 300 000 избиратели. В политическата практика една такава загуба води до лидерски оставки. И председателят на "Да, България!" Христо Иванов подаде своята ден след вота. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов поиска своеобразен вот на доверие от своите - и го получи. А тези на ПП - Кирил Петков и Асен Василев не се появиха дълго време в публичното пространство (лично), комуникираха чрез фейсбук клипове и темата с отговорсността ги отмина.

В обединението отдавна се говори за консолидация и за механизъм за общо взимане на решения, както и за тяхното комуникиране, но това така и не се случва. За последно ПП и ДБ се разединиха публично по въпроса трябва ли да опитат да реализират втория мандат за съставяне на правителство или не.

В същото време, както Клуб Z нееднократно е писал, при поставянето на темата за отделяне на ДБ от ПП, от ДСБ неизменно са против.